www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Hoe verklein je het risico op een teek?

24 april 2021 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Teken komen in verschillende groottes voor. De kleinste zijn kleiner dan een speldenknop. (Foto: rtv Oost)

De beste plek om te zijn in deze tijd is wat mij betreft buiten. En als ik om me heen kijk in onze natuurgebieden zijn veel mensen het daar mee eens. Vooral in de lente als de natuur ontwaakt uit haar winterstand. Nu het warmer wordt, worden helaas de teken ook weer actief. Vervelend, want een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Een vraag die ik regelmatig krijg is hoe je als bezoeker een tekenbeet kunt voorkomen.

Als je buiten op stap gaat, loop je het risico op een teek. Teken leven namelijk in (hoog) gras en in struiken. Het idee dat je teken alleen oploopt in het bos is dus echt een misverstand. Ook als je door een berm loopt heb je kans dat je een teek oppikt, ze kunnen zelfs in je tuin leven. Teken komen dus op veel plekken voor, maar vooral op plaatsen waar ze ‘gastheren’ hebben. Dit zijn gebieden met bijvoorbeeld reeën, schapen, koeien, maar ook vogels.

Bron: beaphar.com

Risico’s verkleinen

Je kunt de kans op een tekenbeet niet 100% voorkomen, wel verkleinen. Door op kort gemaaide of verharde paden te lopen bijvoorbeeld. Als je licht gekleurde kleding draagt, zie je een teek eerder op je zitten kun je hem op tijd verwijderen. Er bestaat ook teek werende kleding, bijvoorbeeld broeken en sokken. Heb je dit niet, of wil je dit niet dan is het verstandig om je broek goed in je sokken te stoppen, zodat een teek daar niet in kan kruipen.

Tekencheck

Ben je buiten in het groen geweest, controleer dan je lichaam en kleding op teken. Controleer jezelf heel nauwkeurig, want teken kunnen heel klein zijn en je voelt de beet niet. Recent onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de helft van de tekenbeten bij volwassenen op de benen is. Ik kan daar zelf ook over meepraten. Al meerdere keren vond ik een teek op ongeveer de hoogte van de rand van mijn sok. Bij kinderen bleken tekenbeten in een derde van de gevallen in de nek of op het hoofd te zijn.

Bron: RIVM

Teek verwijderen

Toch een teek opgelopen? Haal teken zo snel mogelijk weg. Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt zoals Lyme. Pak de teek met een pincet of tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit.

Blijf opletten

Noteer waar en wanneer de teek je gebeten heeft. Houd tot 3 maanden na de beet de huid waar je gebeten bent in de gaten. Krijg je klachten, bijvoorbeeld een ring of vlekvormige verkleuring van de huid, of koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na een tekenbeet? Neem dan contact op met je huisarts. Ongeveer 1 op de 5 teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen in Nederland.

reageren

geef een reactie

  • Nina
    26 april 2021 om 11:09

    Mijn tip voor onderweg. Ik heb tegenwoordig altijd een rolletje papieren schilderstape in mijn tas. Bij teken op mijn hond (afgelopen wandeling 10!) vang ik de teek met een stukje tape, dubbelvouwen en de teek zit gevangen. Veilig mee te nemen naar de eerst volgende prullenbak. Misschien voor meer me den handig?

    • Boswachter Mikal
      29 april 2021 om 17:33

      Goede tip! Ik heb ook wel eens de tip gekregen van iemand om een kledingroller in de buurt te houden. Beetje het zelfde principe. Dankjewel!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog