www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Kom in actie voor de ringslangen in het Diemerbos!

19 oktober 2017 Boswachter Louwra Postma in Noord-Holland

Foto: Mark Kras

Het Diemerbos is een aantrekkelijk leefgebied voor ringslangen en ieder jaar leggen zij duizenden eieren. Wil jij dit bijzondere dier een handje helpen? Tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 4 november kun je samen met Staatsbosbeheer en IVN onderzoeken hoeveel baby-ringslangetjes er dit jaar bij gekomen zijn. Ook kan er worden meegeholpen met beheerwerkzaamheden in de moeraslandjes om dieren en planten meer leefruimte te geven.

Aan de slag voor de ringslang

Heb jij ze wel eens zien zwemmen tijdens een mooie zonnige wandeling? De ringslangpopulatie in het Diemerbos is één van de grootste in Nederland. Dit komt omdat ze zich in het water- en moerasrijke gebied erg thuis voelen. De ringslangen leggen duizenden eieren in verschillende broeihopen die we ieder jaar in april met vrijwilligers aanleggen. Broeihopen bestaan uit riet, takken en paardenmest. In deze hopen gaat het broeien door het verteringsproces van het dode plantmateriaal. Het wordt er dus lekker warm en dit is nodig voor het uitkomen van de baby-ringslangetjes. Tijdens de Natuurwerkdag op 4 november gaan we onderzoeken of de broeihopen ook dit jaar weer hun werk hebben gedaan. Dit doen we door de ringslang-eierresten te tellen, zodat we kunnen zien hoeveel ringslangen er zijn uitgekomen. Ook gaan we beheerwerkzaamheden doen om het leefgebied van de ringslangen en andere dieren en planten te verbeteren.

Kom je ook? Meld je snel aan!

Iedereen van jong tot oud is welkom om een dagje buiten te werken, maar let op: vol=vol! Aanmelden kan hier.
De Natuurwerkdag start om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 15:00 uur. De verzamellocatie is bij de hoofdingang van het Diemerbos aan de Muiderstaatweg. Kom zoveel mogelijk op de fiets. Vanuit hier vertrekken we naar de verschillende werklocaties.

Over de Natuurwerkdag

 

De Natuurwerkdag is een dag waarop duizenden vrijwilligers de handen uit de mouwen steken om beheerwerkzaamheden in de natuur uit te voeren. Het Diemerbos is één van de ruim 400 locaties in Nederland waar iedereen van jong (8+) tot oud aan de slag kan om een handje te helpen in de natuur. De Natuurwerkdag is een initiatief van Landschappen NL. Samen met verschillende natuurorganisaties werken zij aan herstel van natuur en landschap in Nederland.

Kom mee naar buiten en leef je uit!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog