www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Speelbos Banjerbossie 2.0, Diemerbos

29 juni 2020 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Het Banjerbossie in het Diemerbos is alweer ruim tien jaar oud en verschillende onderdelen zijn toe aan vernieuwing. Het speelbos nodigt je uit om de ‘voetjes van de vloer’ te tillen. Je kunt er klimmen en klauteren over boomstammen, er is een kabelbaantje en een trekpontje om over het water te varen.
Door weer, wind en de natte veenbodem is veel verweerd en onderdelen zijn vergaan. Sommige objecten waren daardoor gevaarlijk in gebruik en deze zijn onlangs verwijderd.

Met cofinanciering van de Provincie Noord-Holland kan Staatsbosbeheer het speelbos een opknapbeurt geven. We gaan werken met materialen die beter bestand zijn tegen de natte omstandigheden van het Diemerbos. De opknapbeurt is onderdeel van het project ‘Verduurzaming Diemerbos’. Onder die noemer worden naast de opknapbeurt van het speelbos, onderdelen van slechte bruggen en banken vervangen door duurzame materialen die langer meegaan. Ook wordt gekeken naar objecten met minder beheerkosten en waarbij onderdelen makkelijk zijn te vervangen. Dit najaar starten we met de uitvoering.

Het plan voor de opknapbeurt wordt momenteel uitgewerkt. We laten ons inspireren door partijen en aannemers die ervaring hebben met het aanleggen van speelbossen op andere plekken. We weten daarom nog niet precíes hoe het speelbos eruit gaat zien. Goed nieuws voor de liefhebbers van de kabelbaan en het trekpontje : deze blijven behouden. Ook andere speelobjecten blijven bestaan of worden gerenoveerd; een paar anderen vallen af en er worden wat nieuwe objecten bijgeplaatst. Er komt een centrale ontmoetingsplek en mooie, nieuwe entrees.

Wie het huidige Banjerbossie goed kent, weet dat het in de winter behoorlijk nat kan zijn. We hopen de afwatering te kunnen verbeteren, waardoor plassen minder lang op het grasveld blijven staan.

Het Banjerbossie ligt zo’n 10 minuten lopen vanaf de parkeerplaats aan de Muiderstraatweg in Diemen. Staatsbosbeheer heeft overwogen het speelbos te verplaatsen naar een locatie dichterbij de parkeerplaats. Maar dan vervalt het gevoel van een ontdekkingsreis, die het nu wel heeft. Daarom blijft het bossie op haar huidige plek!

“Hartstikke leuk als het Banjerbossie straks weer is opgeknapt en meer kinderen het weten te vinden, zeker in combinatie met de nieuwe horeca ‘House of Bird’ bij de ingang van het Diemerbos. Zo gaat het bos nóg meer leven”.

Voor meer info over het Banjerbossie: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/gaasp-en-diem/bezienswaardigheden/speelbos-banjerbossie

De levensgrote xylofoon wordt opgeknapt.

reageren

geef een reactie

 • Robert Viset
  29 juni 2020 om 19:16

  Ik hou van het Diemerbos!
  Als NatuurWijzer, Ecokids-gids en vrijwilliger bij Staatsbosbeheer (Schoorlse Duinen vooral) ben ik blij met deze ontwikkelingen!
  De kids en de leerkrachten komen altijd euforisch het bos uit na een dag natuurbeleving 😉
  En veilig spelen hoort daar absoluut bij! Goed werk!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog