www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Terugblik op een bijzonder MTB-jaar bij het Dijkgatbos

29 december 2023 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Zo aan het einde van het jaar is vaak het moment om terug te kijken. Dat deed ik de afgelopen maand, samen met de coördinatoren van de MTB-vrijwilligersgroep. Het was een bijzonder jaar, waarin we op een andere manier zijn gaan samenwerken. We startte een MTB-vrijwilligersgroep onder de vlag van Staatsbosbeheer, om zo de aansprakelijkheid beter te kunnen dekken. Een jaar later zit ik samen initiatiefnemers Gerard, Marcel en Hendrik om tafel om terug te blikken.

In december 2022 startte de vrijwilligers aan een behoorlijke uitdaging. De aanleg van een nieuwe lus van de MTB-route bij het Dijkgatbos op de bult bij de voormalige vuilstort Het Wierholt. Weken lang staken tientallen vrijwilligers elk weekend de handen uit de mouwen in weer en wind. Het resultaat: een mooi klimparcours van 1,7 kilometer lang en 75 hoogtemeters, met steile klimmetjes tot 20%! Een prachtige klim-uitdaging in de verder vlakke Wieringermeerpolder.

Samen de schouders eronder

Naast de vrijwilligers werd de aanleg mogelijk gemaakt door vele betrokken ondernemers uit de omgeving en MTB-vereniging NoordWest. Zij hielpen door het beschikbaar stellen van materieel, brandstof en uren. Op zaterdag 4 maart werd MTB-route officieel geopend door Wethouder Mary van Gent van Gemeente Hollands Kroon die haar dank en waardering uitsprak voor de inzet van alle betrokkenen bij de aanleg.

MTB route ’t Wierholt, inmiddels goed in gebruik! (Foto: André Uitterdijk)

Doel behaald?

Met de aanleg van het parcours wilden we als Staatsbosbeheer het zogenaamde wildrijden in het gebied terugdringen. Door een parcours aan te leggen dat aantrekkelijk is voor mountainbikers, hoopten we, samen met de coördinatoren van de vrijwilligersgroep, dit te bereiken. Tijdens de evaluatie hebben we hier uitgebreid naar gekeken.

De afgelopen periode is het aantal klachten van fietsers op wandelpaden flink gedaald. De MTB-vrijwilligers konden via Strava uitzoeken waar door gebruikers van de app veel en minder tot niet gefietst werd. Uit de data bleek dat het parcours goed gebruikt wordt en wandelpaden steeds minder. Helaas zijn er nog een aantal wandelpaden waar relatief veel gefietst wordt.

Samen hebben we afgesproken om daar in 2024 vaker controles uit te voeren om dit verder terug te dringen. Wandelpaden zijn namelijk niet gemaakt voor fietswielen en raken namelijk behoorlijk beschadigd, helemaal in deze natte tijd. Het herstellen kost veel geld, wat helaas niet beschikbaar is.

Minder afvaldumpingen

Een bijkomend voordeel van het nieuwe parcours bij het Wierholt is dat we het afgelopen jaar minder afvaldumpingen hebben gehad op de parkeerplaats. Doordat het parcours goed gebruikt wordt is er meer sociale controle en dus minder dumpingen en andere zaken die we liever niet willen.

Ambassadeurs van  de MTB-sport én het bos

Natuurlijk hebben we ook gesproken over de samenwerking in deze nieuwe opzet. Ook daar bleek dat alle partijen dik tevreden zijn. Veel MTB-vrijwilligers zijn ambassadeurs van het bos geworden. Zij genieten van de natuur, zijn niet te beroerd om ons als boswachters te helpen als dit nodig is en leggen aan mede-MTB-ers uit waarom er niet op wandelpaden gefietst mag worden.

Voor maaiwerkzaamheden zullen we in het nieuwe jaar samen de handen in een slaan. Een groot deel van de route zal door de vrijwilligers gemaaid worden, de moeilijk begaanbare delen zal door Staatsbosbeheer gemaaid worden. Daarnaast stelt Staatsbosbeheer gereedschap, brandstof en beschermde kleding beschikbaar voor de werkzaamheden.

Al met al blijkt dat de nieuwe opzet goed werkt en dat we op deze voet met elkaar verder blijven gaan.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog