www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Verscherpt toezicht op natuureiland ‘t Hooft

5 augustus 2020 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

In het IJmeer, voor de kust van Muiden ligt het prachtige eiland ’t Hooft. Het eiland is alleen te bereiken via het water en bezoekers zijn welkom om de charme van dit onbewoonde eiland te ervaren tussen zonsopkomst en zonsondergang. Daarbuiten geldt absolute rust voor de dieren en planten die op het eiland voorkomen.

Helaas houdt niet iedereen zich aan de regels die op het eiland gelden. Zo wordt er illegaal gekampeerd, gebarbecued, gefeest, afval gedumpt, kampvuur gemaakt, voorzieningen vernield en het gebied als openbaar toilet gebruikt. Dat brengt schade aan de natuur en de overlast verpest de sfeer voor andere bezoekers. Met verscherpt toezicht wil Staatsbosbeheer deze ontwikkeling een halt toe roepen.

Fikse boetes

Ondanks de vele waarschuwingen en informatie- en handhavingsacties, loopt de overlast de spuigaten uit. Daarom gaat Staatsbosbeheer in samenwerking met gemeente Gooise Meren, Rijkswaterstaat en de politie verscherpt toezicht houden en extra handhaven. Spelbrekers kunnen rekenen op een boete. ‘Dat is natuurlijk triest wanneer dit nodig blijkt, want met respect voor de natuur en voor elkaar kan het zo anders zijn’, aldus boswachter Anne Voorbergen.

Bezoeker te gast in de natuur

Voor de natuur geldt altijd dat de bezoeker hier te gast is en mag genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft. Niet voor niets zijn er regels die je wegwijs maken wat in natuurgebieden wel en niet kan. ‘Dat is logisch, ter vergelijking als je bij iemand thuis op bezoek gaat, of een museum aandoet, ga je ook niet de boel afbreken of kunstwerken beschadigen,’ aldus boswachter Anne Voorbergen. ‘De overlast maakt het eiland kwetsbaar’. Staatsbosbeheer heeft afgelopen voorjaar acht boten met afval van het eiland moeten halen. Dit is een kostbare exercitie. Als je het niet verwijdert, verdwijnt het in de magen van vogels of belandt het uiteindelijk in het water. Bezoekers gebruiken bomen van het eiland als brandstof voor hun kampvuur. Bomen die juist zo waardevol zijn voor vogels. Ook is er veel geluidsoverlast in de weekenden door illegale feestjes. Het eiland is niet ingericht voor dit soort recreatie en het schaadt de natuur.

Eiland ‘t Hooft

Eiland ’t Hooft kenmerkt zich door oudere bomen en struiken en spontaan opgekomen sleedoorn, meidoorn en wilde rozen. Hierdoor ziet het eiland er ruig en avontuurlijk uit. Ook is een open, droge zandvegetatie aanwezig, rijk aan mossen en korstmossen. Door de vele ruigtes is het eiland erg in trek bij zangvogels. Het omliggende water behoort tot het Natura 2000 gebied Markermeer & IJmeer en is aangewezen voor de bescherming van vele soorten watervogels. Staatsbosbeheer is eigenaar en beheerder van het eiland en heeft het opengesteld voor bezoekers.

Regels & handhaving

Het eiland is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Dan mag je er vrij wandelen op de struinpaden. Als je de hond aanlijnt mag hij mee. Er mag geen kampvuur worden gemaakt, ook niet wanneer je eigen hout of brandstof meeneemt. Overnachten in je boot bij de aanlegsteiger is ook niet toegestaan. Bebording bij de aanlegsteiger en rondom het eiland geven informatie over het gebied en de geldende regels. Om de rust te waarborgen, wordt er deze zomer iedere week gehandhaafd.

Foto: Henk Wijga
reageren

geef een reactie

  • Jeff
    5 december 2020 om 13:56

    Erg jammer dat overnachten niet meer toegestaan is. Als kanoërs met “leave no trace” hoog in het vaandel kwamen we er graag en voor ons kwam het kampeerverbod als totale verrassing. 2020 lijkt een slecht jaar te zijn voor wildkamperen in het algemeen, en men zou denken dat er toch wel betere oplossingen mogelijk zijn dan een totaalverbod.

    Dat neemt niet weg dat het eiland wel degelijk overbelast was door de hoeveelheid bootjes en soms semi-permanente bewoning. Wij hebben ook wel zakken afval weggehaald van het eiland. Ik hoop alleen dat er gekeken wordt naar een soort van beheermodus zoals bij de randmeren, waarin recreatie en verantwoord beheer bediend worden.

  • Wim te Paske
    28 oktober 2020 om 21:05

    Handhaving had al veel eerder moeten gebeuren, ze komen allemaal met bootjes vol met mensen en maken grote kampvuren en tot diep in de nacht overlast met veel geschreeuw en harde muziek. De volgende morgen dreven de koelkasten in het water. Gewoon de regels handhaven voor dit mooie eiland.

  • ruurd kleuver
    6 augustus 2020 om 01:16

    Drost en Warderer zijn proefeilanden geweest van de zuiderzee werken, verschillende manieren van waterkering zijn hier gebruikt om te kijken welke het best bestand waren tegen het water.
    drost was vroeger met groot strand, Hooft was altijd verboden voor van alles, maar het gebeurde wel en het ligt er nog steeds goed bij. In Friesland hebben al dat soort eilanden ook gewoon containers staan, houdt het gelijk netjes !

  • Hans kroon
    6 augustus 2020 om 00:57

    Het hoofd is aangelegd als en voor recreatie eiland.en heeft zich in de loop der jaren als opgespoten zandbank, tegen alle bezoekers in ontwikkeld zo als het nu is.. het eiland was oorspronkelijk veel groter . De eerste jaren spoelden het snel weg.maar was nu al jaren! Stabiel.

    De verhoogde waterstand doet het nu snel afkalven.

    Ook het eiland Droste is als recreatie eiland aan gelegd. En volledig weggespoeld. Het treurig dat we wel hele werelddelen kunnen opspuiten in Dubai en de marker wadden.maar niet geen eilandje.

    De behoefte aan recreatie is zeer groot!!
    Muiden wordt meer dan verdubbeld.
    De polder tussen muiden en weesp wordt volgebouwd.
    Almere breit zich nog steeds uit.
    En IJburg is ook nog lang niet klaar.

    Al deze mensen zoeken hun vertier in de omgeving.terwijl er steeds meer gebieden introkken worden van hun recreatie functie.

    Zo is het eiland Droste ( was zeer druk en in trek) totaal niet meer functioneel.
    Naarderbos: , aangelegd als recreatiegebied verkwanselt aan speculanten.

    Als inwoner van Nederland.betalen wij voor al die prachtige aangelegde natuur waar we zelf geweerd worden.
    Ik ben ook een liefhebber en bewonderaar van de natuur.Maar wij zijn ook bewoners van dit land. Je

    Ik stel voor dat het eiland Droste opnieuw wordt opgespoten. Met een verlengde strekdam op de westkant die in een bocht afbuigt naar het oosten evenwijdig aan de vaargeul.
    Opdat het zand niet weg spoelt .
    Daarmee verlaagd U ook de recreatie druk op het hoofd.

    Het tweede eiland is wel ooit aangelegd als vogel eiland!
    Maar daar zit niks omdat de vogels op de mensen afkomen.
    Ik heb al vele generaties eenden op zien groeien. En afgelopen week zwommen grote rietvorens om de boot. Het gaat dus niet zo slecht, want die had ik nog niet eerder gezien.

    Tot slot: als beheerder van het eiland moet U de zaak sturen en niet besturen. Zorg voor afvalbakken die aan het einde van de week geleegd worden.en toiletten. Mensen zijn heus wel bereid om mee te werken. … maar als je poepen moet!.. moet je poepen..wc of niet.?

    • F.Wesdorp
      6 augustus 2020 om 13:13

      Mijn achterkleinkinderen werden van het Hoofd afgestuurd omdat er een kinder speel tentje stond
      SCHANDE.

  • Pronk
    5 augustus 2020 om 23:06

    Het is jammer dat men er niet meer mag overnachten. Het is een prachtig eiland. Ik denk dat het niet houden aan de huidige regels een logisch gevolg is van het lakse handhavingsbeleid in het verleden.

  • Ger
    5 augustus 2020 om 09:33

    “Schandalig dat mensen zo iets moois weer moeten verknallen !”
    Goed dat die boetes er zijn ! ’n Pracht eiland.

    • herman
      5 augustus 2020 om 09:51

      het is niet te geloven dat mensen zo met de natuur om kunnen gaan.
      heel streng aanpakken en een ZEER hoge Boete geven .

    • Alex
      5 augustus 2020 om 23:56

      Wat onzin wij kamperen er jaren harken alles om wat er aan land aangespoeld ja we overnachten daar met hout van uit een werkplaats komt dat doen we al jaren maar nu omdat er een groep een huis gingen bouwen verpesten jullie het voor de rest van de mens.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog