www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Winter in aantocht: help dieren hun energie te sparen

17 november 2021 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Nu de wintertijd ingegaan is, is het alweer vroeg donker en worden de dagen snel korter. Eerlijk gezegd houd ik er wel van! De gezelligheid en de lichtjes die je steeds meer ziet verschijnen.

Maar een nadeel is dat je ook minder tijd hebt om te genieten in het bos. Na zonsondergang zijn het Robbenoord- en Dijkgatbos namelijk niet toegankelijk voor publiek. Een donker bos heeft voor veel mensen iets mysterieus. Het kan behoorlijk aantrekkelijk en spannend zijn om daar dan te wandelen of te fietsen. Maar er is een reden dat dit niet toegestaan is.

Als het donker is, is het bos het domein van de dieren.

Het domein van de dieren

’s Nachts is het bos het domein van de dieren die daar leven. Zij worden verstoord en opgejaagd als mensen in het donker het bos in gaan. Juist in deze tijd waarin het steeds kouder wordt, zijn dieren kwetsbaarder. Ze moeten hun energie sparen om warm te blijven en de winter door te komen. Onder andere uilen, reeën, hazen, boommarters en vossen ondervinden last van mensen die ’s avonds en ’s nachts het bos in gaan. Fietsers met felle verlichting jagen dieren op en verstoren de rust. Een ree kan zelfs overlijden door een overdosis aan stress.

Honden zijn van harte welkom!

In het Robbenoord- en dijkgatbos kun je heerlijk wandelen, ook met je trouwe viervoeter. Zelf geniet ik wekelijks van mijn wandelingen door het bos samen met mijn hond Twirre van 6 maanden.

Twirre, mijn pup, geniet net als ik van al het moois wat we in het bos tegen komen.

Honden zijn van harte welkom in het bos, maar we vragen je wel om ze aan de lijn te houden. Neem een lange lijn of flexriem mee zodat je hond heerlijk kan snuffelen, maar niet de kans heeft om wild of vogels op te jagen. Op die manier kun je samen genieten van het bos en hebben de dieren die in het bos leven ook ruimte om zich veilig schuil te houden en zo energie te sparen.

Een bezoeker legde afgelopen winter vast hoe een groep reeën door loslopende honden het Robbenoordbos uit gejaagd werden. (Foto: K. Knap-Meijer)

Controles

De afgelopen maanden hebben we als boswachters veel tijd gestoken in het voorlichten van bezoekers en het uitleggen van waarom van de regels die er zijn in het bos. We zien dat steeds meer mensen zich aan de regels houden, dankjewel daarvoor! Helaas zijn inmiddels wel de eerste bekeuringen uitgeschreven voor het overtreden van de regels. Bij deze wil ik je dus nogmaals oproepen om je aan de spelregels te houden als je in het bos bent. Daar bespaar je niet alleen geld mee, je zorgt ook dat de dieren en de natuur rust en ruimte blijft houden.

Spelregels

Nog even kort op een rijtje wat de regels zijn die er gelden voor het Robbenoord- en Dijkgatbos, zodat je niet voor verrassingen komt te staan:

 • Wandelen en fietsen kan en mag op de daarvoor bestemde paden;
 • Geen toegang tussen zonsondergang en zonsopkomst;
 • Geen toegang met loslopende honden;
 • Geen toegang met gemotoriseerd verkeer (dus ook geen brommers);
 • Geen toegang met paarden in het Robbenoordbos;
Alle dieren, groot en klein, moeten in de wintertijd hun energie sparen om te overleven. Voedsel is schaars en kou en nattigheid kosten bergen energie.
reageren

geef een reactie

 • Bezorgd
  14 december 2021 om 16:54

  Al een paar weken rijden er in de ochtend Jagers van staatsbosbeheer door Middenduin om herten af te schieten. Het domein voor dieren is dus een mooie uitspraak maar de praktijk is anders

  • mfolkertsma
   15 december 2021 om 11:34

   Beste Iwan,

   Ik ben boswachter voor oa. Het Robbenoordbos en Dijkgatbos zoals u in het blog hebt kunnen lezen. In deze gebieden vind geen jacht plaats, helaas wel veel loslopende honden en mensen die van de paden gaan.

   Ik weet dat rondom de waterleidingduinen en in andere gebieden wel faunabeheer plaats vindt, maar daar kan ik dus weinig over zeggen aangezien dit niet het gebied is waar ik werkzaam ben.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog