www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Vreemde vogels in de Oostvaardersplassen

30 augustus 2010 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

 

Dat er veel verschillende soorten vogels zijn is bekend, maar heeft u wel eens gehoord van een bosruiter of witgatje? In de Oostvaardersplassen kom je ze tegen.  

Monitoring
Tijdens mijn inspectierondes in de Oostvaardersplassen vond ik naast de gebruikelijke soorten vogels, dit keer vogels die misschien niet bij een ieder algemeen bekend zijn. Naast de bekendere soorten als Aalscholver, Brandgans, en lepelaar, werden ook soorten als bruine kiekendief, purperreiger, visarend, zeearend, bosruiter en witgatje gevonden. Soorten waarvan het hart van de gemiddelde vogelaar sneller gaat kloppen.  

Hoeveelheid
Maar niet alleen de soorten zijn bijzonder, ook de hoeveelheid van vogels die in de Oostvaardersplassen voorkomen is uniek. Zo is er de zeearend die tot begin jaren ‘80 als wintergast voorkwam nu een vaste broedvogel, en heeft de grote zilverreiger met circa 140 paar weer een lang verloren plek in West-Europa heroverd. Maar ook de meer algemenere soorten als slobeend, u kent hem wel die eend met de brede snavel, is momenteel met meer dan 3000 exemplaren volop aanwezig. 

Doortrek
Voor veel van de vogels dienen de Oostvaardersplassen als gebied waar zij op doortrek van hun broedgebied in West- of Oost-Europa langs komen om ‘op te vetten’. De lange tocht naar Afrika of het Middellandse Zeegebied vraagt veel energie. Daarom verzamelen vele vogels zich in de voedselrijke Oostvaardersplassen. Hier vinden steltlopers vele muggen larven en insecten, en kunnen de lepelaars volop vis vangen. Ook de grauwe gans, die eerder dit jaar hier geruid of gebroed heeft, komt nog even langs om een beetje extra voedsel tot zich te nemen vóór de grote trek die begonnen is. 

Wintergasten
Zodra de vogeltrek achter de rug is, zullen ook de wintergasten zoals de brand- en kolganzen zich weer aan dienen. 

Kortom, voor elke jaar getijde is er voor elke vogelaar wel iets te beleven in de Oostvaardersplassen. Bezoek de vogelboulevards rondom de Oostvaardersplassen.

reageren

geef een reactie

  • Dutch sea eaglet ringed | Dear Kitty. Some blog
    21 januari 2012 om 19:55

    […] the eaglet was ringed, the wardens of the Oostvaardersplassen also investigated what the white-tailed eagles ate. They found perch, grey lag goose, coot, and roe […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog