www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Koolwitjes en edelherten

2 september 2010 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Ik zag vanmiddag kans om nog even een kijkje te gaan nemen nabij het zanddepot, en op de beemdlanden. Eigenlijk ging ik erheen voor de 2 visarenden die gemeld waren, maar die zag ik niet. Eerder op de ochtend zag ik 1 visarend, maar ik wilde ook de 2e zien, maar helaas.

Wat ik wel tegenkwam was een wolk van koolwitjes, vlinders  die in grote aantallen profiteren van de aanwezigheid van de distels. Maar ook van de uitwerpselen van de paarden en vaak ook van de runderen. Zij profiteren hier van de aanwezigheid van de mineralen en het vocht. Een stukje verder kwamen de edelherten ook weer in beeld.

Een roedel, voornamelijk bestaand uit ‘kaalwild’ (vrouwtjes, maar ook kalveren zonder gewei) trok weer de vlakte op. Opvallend was wel, dat er ook weer enkele mannelijke dieren (zogenaamde ‘geweidragers’) bij liepen. Misschien wel een voorbode van de naderende bronst. Van het zogenaamde ‘Burlen’ (roepen van de mannetjes) is nog niets te merken, en daarvoor is het ook nog wel erg vroeg.

Neem zelf eens een kijkje in het gebied.

Plattegrond Oostvaardersplassen

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog