www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

De eerste tekenen van het voorjaar, maar de winter gaat verder

5 maart 2012 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Het is nu 5 maart, en de winter loopt op zijn eind. Er zijn veel tekenen van een nieuw voorjaar. Er hielden zich vorige week maar liefst 35 kraanvogels in het gebied op, de aalscholvers zitten weer op het nest, de zeearend eveneens, berichten over paddentrek… Kortom het voorjaar staat voor de deur, en met deze huidige temperaturen, boven de 10 graden, zal het niet lang meer duren voordat het groen weer de kop opsteekt.

Is de winter nu dan over? Nee, nog niet. Voor de grazers is het tot op heden een winter geweest die over het algemeen niet sterk afwijkt van de andere jaren. Alleen de sneeuwperiode en temperaturen van rond de -23 graden hebben toch wel extra invloed gehad. Dit betekent, dat het nog niet duidelijk is hoeveel dieren uiteindelijk deze winter zijn uitgevallen. Dit is pas aan het eind van mei duidelijk. Voor iedereen die graag wil weten op welke wijze wij het beheer voeren over de grazers, is hier een link naarde flyer Zorg voor grote grazers. Dit document legt het uit hoe wij met de dieren omgaan.

Een andere aardigheid om eens te bekijken, is het filmpje dat vorige week gemaakt is van de oudste hinde van de Oostvaardersplassen, en dus misschien wel van ons land. Dit dier is zo’n 22 jaar oud, en is nog herkenbaar aan het oormerk dat zij in had toen zij werd uitgezet. We zien ze regelmatig. Heel bijzonder, zo’n ontmoeting met de krasse dames op leeftijd.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=zUjsU1Amv84?feature=player_embedded]

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog