www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Conditie op peil

31 juli 2013 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

De dieren in de Oostvaardersplassen zijn weer volop bezig hun conditie op peil te brengen voor de komende winter. En naar het zich laat aanzien zijn ze de lange winter van 2012-2013 al weer lang te boven. De edelherten komen met dit warme weer wat vaker in het moeras om verkoeling te zoeken. Het is prachtig om te zien hoe zwart van de modder ze dan zijn. Ook de paarden liggen af en toe in de poelen te draaien en keren en zien er dan niet uit. En runderen staan regelmatig tot hun buik in de poelen op het zanddepot, waar ze nog wat riet eten en genieten van het koele water.

Door de warmte van de afgelopen tijd daalt het waterpeil in het moeras. Maar voor de dieren is er absoluut geen gebrek aan water. En de her en der droogvallende sliplaten trekken vele steltlopers die afkomen op de larven van muggen en andere insecten. Voor vissen is het dalende waterpeil uiteraard minder gunstig, maar ook in moerassen horen drogere seizoenen er bij.

kieviten in plas tijdens laag water

reageren

geef een reactie

  • coby&bas
    31 juli 2013 om 17:08

    dat word weer een prachtig najaar.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog