www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Veel vogels in de Oostvaardersplassen

8 januari 2016 Staatsbosbeheer in Oostvaardersplassen

Beste mensen,

Om te beginnen wens ik iedereen een natuurlijk en gezond 2016.

Door het zachte weer, vooral in de decembermaand, zijn er opvallend veel vogels in de Oostvaardersplassen blijven hangen. Vooral de aanwezigheid van duizenden goudplevieren, kieviten en in mindere mate de bonte strandlopers was opmerkelijk. Deze vogels hielden zich veelal op in plas-dras gebieden zoals “de waterlanden en broeklanden”. Alhoewel het niet in de onderstaande aantallen te zien is, (dat zijn alleen de gegevens van de telplots) waren ook de smienten, kokmeeuwen en spreeuwen goed vertegenwoordigd. Wel moet van de spreeuw vermeld worden, dat in voorgaande jaren de aantallen soms wel groter waren.

ovp7

Bovenop komt nog de aanwezigheid van de duizenden ganzen (brand-, grauwe- en kolganzen). En dan heb ik het nog niet eens over het moeras (binnenkaads). Al met al maakt dit dat het gebied zeer belangrijk is als rust- en/of foerageergebied. Dat het buitenkaadse deel als broedterrein, door allerlei omstandigheden, aan potentie heeft ingeboet, is bij de buitenwereld wel bekend maar de waarde die het buiten het broedseizoen heeft, zou mijn inziens, best nog wat meer aandacht mogen krijgen. Daarom hieronder een korte slideshow van wat foto’s die ik de afgelopen tijd maakte.

Vriendelijke groet,
Henk Hupkes

 

reageren

geef een reactie

 • N.Dijkshoorn
  11 januari 2016 om 08:09

  Ja, het was de afgelopen weken genieten van de vele duizenden vogels op de ondergelopen graslanden voor de observatiehut De Zeearend. Vooral ’s morgens vroeg een fantastische belevenis. Dan ook de “zon in de rug”. Jammer dat binnenkort (wrsl. 15 januari) De Driehoek/obsh. de Zeearend weer afgesloten worden voor bezoekers. Dus wilt u nog van deze vogels genieten, dan moet u er snel bij zijn.

 • Dick
  9 januari 2016 om 12:05

  Altijd slim, om je e-mail adres aan de grote klok te hangen…
  Opzeggen door je mbv de link onderaan de e-mail-nieuwsbrief.
  En opnieuw aanmelden doe middels Home => Volg dit blog.
  Moeilijk hè?!

  • Jan Janssen
   2 februari 2016 om 19:41

   Ja, net zo moeilijk als op een beleefde toon reageren op iemand die iets ‘fout’ doet ..

  • kiki 13 jaar
   3 februari 2016 om 17:41

   of net zo moeilijk als dat je in een ruimte zit waar je niet mag bellen en als iemand dat toch doet moet je bellen

 • Ella Paas
  9 januari 2016 om 08:36

  Ik wil graag de nieuwsbrief blijven ontvangen. Mijn e-mailadres is veranderd. Is nu harthoornella@gmail.com Dank u wel

  Groeten Ella Harthoorn

  Verstuurd vanaf mijn iPad

 • Peregrine falcons, other birds in Oostvaardersplassen national park | Dear Kitty. Some blog
  8 januari 2016 om 20:30

  […] Oostvaardersplassen birds: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog