www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Ganzen vliegen niet meer onder de radar

28 september 2017 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een gebied waar het hele jaar door duizenden ganzen komen. De ganzen die overdag in het gebied verblijven worden via monitoring vanuit een vliegtuig nauwkeurig bijgehouden. De Vogel- en Natuurwacht Flevoland voert jaarlijks een aantal slaapplaatstellingen uit waaruit veel waardevolle informatie komt, maar de precieze bewegingen van de ganzen gedurende de nacht hebben we tot nu niet in kaart kunnen brengen.

In de eerste twee weken van oktober zal er in de Oostvaardersplassen een pilot gedraaid worden met een radar die ook ’s nachts kan registreren hoeveel ganzen er in het gebied zijn en waar zij zich bevinden. Dit doen we om beter te begrijpen wat voor invloed de ganzen die ’s nachts in het gebied komen op het systeem hebben. Aan de ene kant gaat het om het effect van deze ganzen op de nutriëntencyclus van de Oostvaardersplassen.

Doordat de ganzen overdag buiten de Oostvaardersplassen foerageren nemen zij nutriënten van buiten mee naar de Oostvaardersplassen die via de keutels in het systeem komen, maar kunnen ze ’s ochtends dus ook weer nutriënten uit de Oostvaardersplassen naar buiten transporteren. Aan de andere kant kunnen ganzen ook ’s nachts grazen waardoor ze invloed hebben op het voedselaanbod voor andere planteneters in het systeem. Op deze manier hopen we aanvullende informatie te krijgen op de  slaapplaats- en ganzentellingen die de Vogel- en Natuurwacht Flevoland met regelmaat uitvoert.

In deze pilot zullen op drie verschillende dagen in de eerste twee weken van oktober (ieder jaar de komst van enkele tienduizenden kolganzen) met behulp van een radar gedurende 24 uur ganzen worden geteld. Na twee weken zal de radar weer uit het gebied verdwijnen. Als deze methode succesvol blijkt zijn, zullen we onderzoeken in hoeverre de methodiek ingepast zou kunnen worden in de lopende monitoring van de Oostvaardersplassen.

reageren

geef een reactie

 • Boswachter Mikal Folkertsma
  2 oktober 2017 om 08:44

  @Piet de Koning, live meekijken is in dit geval niet mogelijk. Wel zullen we zodra we de resultaten hebben dit delen op deze blog.

 • Piet de koning
  28 september 2017 om 17:08

  Kan ik op die radar inloggen, zodat ik live kan meekijken?

 • Boswachter Mikal Folkertsma
  28 september 2017 om 14:41

  @Anneke en Betty, bedankt voor jullie leuk reactie!

  Foerageren is de biologische term voor het regelmatig terugkerend zoeken en vinden van voedsel door dieren. Nutriënten is een andere naam voor voedingsstoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mineralen, eiwitten en koolhydraten.

  Mocht je meer willen weten, voel je vrij om via deze weg of social media je vraag te stellen!

 • Anneke en Betty
  28 september 2017 om 12:55

  Boswachter Mikal,

  Wij volgen met heel veel plezier uw weblog. Super leuk hoe ons meeneemt en verbind met de Oostvaarders. Gaaf!

  Maar wij merken dat dit blog niet helemaal aansluit bij onze kennnis. Kunt u ons uitleggen wat foegareren is? En nutrieteiten. Wij snappen het niet helemaal. Wilt u ons daarmee helpen?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog