www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Conditiescores heckrunderen en konikpaarden eind februari

1 maart 2019 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Begin deze week hebben we samen met de kuddebeheerder en dierenartsen weer een ronde langs de grote grazers gemaakt om de actuele conditiescores vast te stellen. In deze periode van het jaar doen we dit een aantal keer per maand om de condities van de dieren goed in de gaten te kunnen houden tijdens de winter.

Heckrunderen

Het is opmerkelijk warm en zonnig tijdens de ronde, waardoor de dieren rustig staan te grazen of te herkauwen. Enkele heckrunderen liggen in de middagzon te luieren. Alle dieren staan redelijk ver van elkaar en bewegen nauwelijks. Hierdoor zijn ze beter individueel te beoordelen dan vorige weken.

Sinds de vorige controle is de Body Condition Score (BCS) niet afgenomen, zoals we eigenlijk verwachtten. De BCS is met gemiddeld 2,4 zelfs licht toegenomen. De dierenartsen geven aan dat de hoeveelheid beschikbaar gras en kruiden door het warme weer daar zeker aan bijdraagt.

Een jonge koe (3 jaar oud) die we al een tijd in de gaten houden door een lagere BCS is in overleg met de dierenarts geschoten. Het dier kon de kudde niet goed volgen, maakte geen fitte indruk en was kortademig.

Een BCS 1 is vooral waargenomen bij oudere stieren, heel oude koeien en jonge kalveren, deze keer bij 4 dieren. Dit betekent overigens niet dat deze dieren de winter niet door kunnen komen. We houden deze dieren extra in de gaten.

Konikpaarden

Ook de konikpaarden genoten zichtbaar van het warme weer. Er zijn inmiddels 3 veulens geboren. De paarden zijn nog steeds erg goed in conditie. Circa 30% van de dieren heeft een BCS van 5, 60% van de paarden heeft een BCS van 4 en ongeveer 10% heeft een BCS van 3. BCS 3 is de conditie die een fysiologisch normaal konikpaard heeft. Er zijn geen matige of slechte paarden waargenomen in deze grote groep paarden.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit blog? Neem dan contact op met de boswachters van de Oostvaardersplassen. Meer achtergrondinformatie over de lopende werkzaamheden in de Oostvaardersplassen vind je op onze website.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog