www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Konikpaarden naar Wit-Rusland

9 augustus 2019 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Na lang wachten hebben we deze week de definitieve importvergunning vanuit Wit-Rusland ontvangen. Vanmorgen zijn we begonnen met het transport van het eerste deel van 150 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland.

De eerste 50 paarden gaan vandaag naar natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky. De dieren zijn, net als bij eerdere transporten, per familiegroep de vrachtwagen in gegaan om zoveel mogelijk rust te houden in de groepen. Gisteren heeft er nog een export-keuring plaats gevonden door de NVWA. Om te zorgen dat de dieren morgenochtend op hun bestemming aankomen en zo bij daglicht lang tijd hebben om hun nieuwe leefgebied kunnen verkennen, zijn we vanmorgen al vroeg gestart.

Vanmorgen vroeg zijn we gestart met het transport van de eerst 50 konikpaarden die naar Wit-Rusland verhuizen.

Het transport van de paarden stond gepland voor medio juli, maar liep vertraging op omdat afstemming tussen verschillende Wit-Russische ministeries meer tijd vergde. In Wit-Rusland gaan de paarden weer in quarantaine. Dit geeft de paarden ook de mogelijkheid om te wennen aan hun nieuwe leefgebied.

Republican Landscape Reserve Naliboksky

Naliboksky Reserve is het grootste bosgebied van Wit-Rusland. Het gebied valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Bosbouw van Wit-Rusland. Er is een grote diversiteit van plantensoorten, waaronder veel rode lijstsoorten. Het reservaat beslaat een oppervlakte van 87.000 hectare. Het gebied rondom het reservaat bestaat ook uit natuur. Het totale natuurgebied beslaat 240.000 hectare. Eén van de beheerproblemen is het dichtgroeien van de open gebieden door het ontbreken van graseters zoals paarden. Daarom zijn de koniks uit de Oostvaardersplassen een welkome aanvulling in het gebied. De beheerders van het gebied hebben veel ervaring met  natuurlijke begrazing. Naast de paarden leven er ook andere grote grazers zoals wisenten, elanden en edelherten, allemaal met hun eigen manier van begrazing. De komende weken zullen de overige circa 100 konikpaarden naar hun nieuwe leefgebied in Wit-Rusland verplaatst worden.

Nieuw beleid

Provinciale Staten van Flevoland heeft in juli 2018 ingestemd met nieuw beleid voor natuurgebied de Oostvaardersplassen. Dat betekent voor de konikpaarden dat het aantal dieren in het gebied terug wordt gebracht. Staatsbosbeheer voert dit besluit van de provincie uit. Op 15 maart 2019 verhuisde al een groep van 29 paarden vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebied Atapuerca in Spanje.

Het nieuwe beleid voor het natuurgebied houdt in het kort in dat het landschap van de Oostvaardersplassen in de toekomst zal worden ontwikkeld tot een afwisselend landschap. Meer stukken van het gebied worden natter gemaakt. Door het aantal grazers in de Oostvaardersplassen structureel te verlagen, komt er meer ruimte voor variatie in het landschap, met open water, grasland, moeras, struwelen en bosschages. Daar profiteren vele vogels en andere diersoorten van.

Updates

Tijdens de reis proberen we hier regelmatig een update te plaatsen met foto’s.

Update za 10 aug – 23.00 uur: aankomst Naliboksky
De paarden zijn vanavond aangekomen in natuurgebied Naliboksky in Wit-Rusland. Ze zijn nog niet losgelaten vanwege de duisternis. Paarden en chauffeurs maken het goed na deze lange reis. De paarden worden verzorgd en maken morgenochtend vroeg kennis met hun nieuwe leefgebied.

aankomst konikpaarden in wit-rusland
Paarden staan rustig in vrachtwagen
aankomst konikpaarden in wit-rusland
Aankomst konikpaarden in Wit-Rusland

Update za 10 aug – 18.00 uur: grenscontroles
Door de bijzonderheid van het transport kostten de grenscontroles bij Polen en Wit-Rusland veel meer tijd dan verwacht. Met de paarden gaat het goed: ze zijn rustig en hebben water en hooi ter beschikking. De paarden staan nu op het punt om het laatste deel van de reis te maken. Zodra de paarden zijn aangekomen plaatsen we een nieuw blogbericht.

Update za 10 aug – 9.30 uur: aankomst grens Wit-Rusland
De paarden zijn inmiddels aangekomen bij de grens met Wit-Rusland waar een controle door een dierenarts plaatsvindt. Hieronder een video-update van onze transporteur.

Aangekomen bij de grens met Wit-Rusland.

Update vr 9 aug – 20.30 uur: tussenstop
Een korte update van onze transporteur tijdens de tussenstop. De paarden krijgen water en als het nodig is hooi.


Update vr 9 aug – 11.40 uur: de paarden zijn onderweg.

 

Update vr 9 aug – 8.00 uur: paarden in vangkraal

De paarden stonden per familiegroep in de vangkraal en en werden vanuit daar de transportwagens ingeleid.
Als de paarden door hebben waar ze heen moeten lopen ze redelijk rustig de wagen in.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog