www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Helikoptertellingen boven de Oostvaardersplassen

21 oktober 2019 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Deze week tellen we voor de negende keer de grote grazers in de Oostvaardersplassen vanuit een helikopter. Op deze manier willen we inzicht krijgen in de aantallen edelherten, konikpaarden en heckrunderen in de Oostvaardersplassen.

Er worden meerdere vluchten gedaan om zo precies mogelijk te kunnen tellen. De methode voor het tellen van de dieren in het gebied is negen jaar geleden voor het eerst gebruikt.

De tellingen worden in deze periode van het jaar gedaan omdat de bronst voor de edelherten bijna is afgelopen, en het momenteel geen broedseizoen is voor vogels. Het effect van de helikopter op de dieren (zoogdieren en vogels) in het gebied wordt goed in de gaten gehouden.

Door elk jaar op dezelfde manier de tellingen uit te voeren, krijgen we een zo nauwkeurig mogelijk beeld over het aantal grote grazers dat in het gebied loopt. Deze gegevens gebruiken we voor het beheer. We onderzoeken de mogelijkheden om de tellingen in de toekomst met drones uit te kunnen voeren, maar op korte termijn is dit nog niet praktisch uitvoerbaar.

Er vinden zowel vanuit de lucht als op de grond  tellingen plaats. Doordat een helikopter langzamer kan vliegen dan een vliegtuig en bovendien kan blijven hangen boven een plek met veel dieren, verwachten we zo precies mogelijke cijfers. Zodra deze bekend zijn laten we het je via onze boswachtersblog weten.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog