www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Wandelen met de hond bij de Oostvaardersplassen

27 maart 2020 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Foto: Kelly Droog

Afgelopen dagen was het erg druk in de natuur. Natuurlijk vanwege het mooie weer, maar ook vanwege het Corona virus. Mensen trekken er ook met de hond massaal op uit.

De natuur is een mooie uitvalsbasis, zeker in deze periode. Vogels beginnen te zingen, knoppen lopen uit, planten schieten uit de grond. De lente is in aantocht, het broedseizoen is begonnen. Dit seizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. De natuur is  op zijn mooist, maar ook op zijn kwetsbaarst. Rust voor dieren is belangrijk. Vogels broeden en reeën krijgen kalfjes.

Honden aan de lijn en blijf op de paden

In veel gebieden van Staatsbosbeheer zijn honden welkom, maar in vrijwel alle natuurgebieden moet de hond altijd aan de lijn. Als een hond wild ruikt, wordt het  jachtinstinct geprikkeld en willen de meeste honden het dier opsporen. Rustende dieren schrikken en slaan op de vlucht als een hond te dichtbij komt, bijvoorbeeld broedende vogels of rustende reeën. Geursporen die honden nalaten zorgen voor een langduriger verstoring van vogels en wild. Loslopende honden kunnen ook hinderlijk zijn voor andere bezoekers en hun trouwe viervoeters die wel zijn aangelijnd. Een kleine lieve hond voor u, kan een grote hond voor jonge kinderen zijn. Door de hond aan de lijn te houden kan overlast voor mens en dier voorkomen worden. Blijf tijdens het bezoek aan het bos netjes op de paden. Broedende vogels en kalfjes van reeën kunnen zich soms verrassend dicht bij de paden bevinden.

Honden bij de Oostvaardersplassen

Bij de Oostvaardersplassen is  een aantal gebieden niet toegankelijk met honden. Daarnaast is een deel van het Hollandse Hout (het gebied ten noorden van de Buizerdweg) en het Kotterbos (het gebied tussen Kotterbosweg en de Lage Vaart) aangewezen als hondenlosloopgebied. Hier mag uw hond naar hartenlust struinen, mits hij of zij onder appèl staat. Op het onderstaande kaartje kun je zien waar u wel en niet mag wandelen met de hond, waar honden aangelijnd welkom zijn en waar er een losloopgebied is.

Hollandse Hout en Oostvaardersveld – Lelystad
Oostvaardersbos en Kotterbos – Almere

Richtlijnen en gezond verstand

Staatsbosbeheer adviseert om ook tijdens het bezoek aan de gebieden de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen. Zo blijft het voor iedereen leuk en kunnen we in deze, soms moeilijke tijd, de natuurgebieden als uitvalsbasis blijven gebruiken. Kortom, houd rekening met elkaar, geniet van de natuur maar gebruik je gezond verstand!

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog