www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Kuddebeheer in de Oostvaardersplassen

2 april 2020 Boswachters in Oostvaardersplassen

April is inmiddels aangebroken. In een tijd waar voor ons als mensen de wereld even op zijn kop staat en alles anders is, gaat de natuur gewoon door. De lente wordt steeds meer zichtbaar. De eerste ganzenpullen (jonge ganzen) hebben we al gezien en ook bij de grazers is al een aantal jonge dieren geboren. We zijn dagelijks aanwezig in het gebied om de dieren en het terrein te monitoren. In dit blog vertellen we je graag meer over het kuddebeheer.

Twee weken geleden zijn we begonnen met bijvoeren. Dit doen we, zoals we in een eerder blog al schreven, momenteel dagelijks. De hoeveelheid hooi stemmen we af op de behoefte van de dieren. Hierbij kijken we naar de hoeveelheid hooi dat gegeten wordt en naar het gedrag van de dieren. Na elke bijvoerronde letten we op of alle dieren eten of aan het herkauwen zijn.

Terreingesteldheid

Als we kijken naar de voedselbeschikbaarheid in het gebied, zien we dat de grote aantallen foeragerende brand- en grauwe ganzen een behoorlijke druk leggen op het groeiende gras. Het is inmiddels wel een stuk droger geworden nu het de afgelopen weken bijna niet geregend heeft en er een flinke wind stond. Hierdoor zijn stukken grond die deels onder water stonden weer droog komen te staan, hetgeen de grasgroei ten goede komt.

De grote groepen foeragerende brand- en grauwe ganzen leggen een behoorlijke druk op het groeiende gras.

Conditiescores

Tijdens de ronde met de dierenarts is deze week de conditiescore van de dieren weer vastgesteld. De Body Condition Score (BCS) van de runderen is gezakt naar 1,9. Het omschakelen van rantsoen kost in de eerste periode voor de dieren altijd energie. De dieren moeten in de eerste instantie wennen aan het feit dat er nu op vaste locaties met wat grotere groepen bij elkaar gegeten moet worden.

We spreiden het hooi uit op droge plekken waar de runderen veel komen. Zo zorgen we ervoor dat alle dieren kans krijgen om er voldoende van te eten.

De paarden zijn zo aan het einde van de winter wat teruggevallen, maar allemaal nog in een goede conditie met een gemiddelde BCS van 3.

 

Ook het grootste deel van de herten is actief en in goede conditie. Dieren die zwak zijn en waarvan ingeschat wordt dat zij niet zullen overleven worden in het kader van vroeg-reactief beheer geschoten, zoals we in een het vorige blog over kuddebeheer al aangaven. Een aantal van deze dieren laten we in het gebied liggen als voedsel voor bijvoorbeeld vossen en raven. Een ander deel van de geschoten dieren halen we uit het gebied en wordt afgevoerd.

Veulens en kalfjes

De afgelopen weken zijn er bij de runderen en paarden al aardig wat kalfjes en veulens geboren. De jonge dieren worden in deze periode geboren met een dikke wintervacht die hen goed beschermt tegen de kou. Met de pasgeboren kalfjes en veulens gaat het goed. Ze drinken goed bij hun moeders en komen goed met de kudde mee.

Ook de ‘kalvercrèches’ zijn weer ontstaan nu er meerdere kalfjes bij de kuddes lopen.

Tussen de runderen en paarden zijn de laatste week ook weer kleine gele en witte kwikstaartjes te zien.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog