www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Houtoogst Hollandse Hout

13 november 2020 Boswachter Jody Bennink in Oostvaardersplassen

Vanaf heden tot het einde van dit jaar vindt er in het Hollandse Hout houtoogst plaats. Dit gaat om het kappen van zieke en dode essen. Daarnaast gaat het om sparren die aangetast zijn door de gevreesde letterzetter. In de bosvakken worden nieuwe bomen geplant.

Reguliere dunning

In augustus werden bomen geblest (gemarkeerd) die verwijderd worden voor de reguliere dunning. Het blessen is een complex proces waarin keuzes gemaakt worden ten behoeve van het bos. We halen bomen weg, om bos te behouden. De bomen die weg gaan geven ruimte aan de andere bomen, de blauw gemarkeerde toekomstbomen blijven staan, zodat die dik, groot, oud en sterk kunnen worden. Het bos komt als het ware op adem, waardoor de bomen weer verder kunnen groeien. Naast de reguliere dunning vindt er dunning plaats vanwege de essentaksterfte en de letterzetter.

Essentaksterfte

De essen die weggehaald worden zijn slachtoffer van ‘essentaksterfte’. Een schimmel die de bomen zodanig aantast dat ze ziek worden en op een gegeven moment als luciferstokjes af kunnen breken en omvallen. In Nederland en met name Flevoland hebben we veel essen staan. Deze doen het namelijk goed op de klei. Vroeger werden bosvakken uit efficiëntieoverwegingen vaak aangeplant met één boomsoort. We ondervinden momenteel nu dus het nadeel van deze monocultuur. Wanneer een bomenziekte heerst kan een heel vak met bomen dood gaan. Daarom plant Staatsbosbeheer inmiddels ook al weer heel wat jaren bosvakken met meerdere boomsoorten met een grotere variatie en daarmee beter bestand tegen ziekten en plagen.

Letterzetter

De sparren zijn aangetast met de letterzetter. De letterzetter is een kever. Om zijn eitjes te leggen doorboort hij de bast van de boom en graaft gangen vlak onder de bast, waardoor de boom geen voeding meer kan opnemen. De jonge kever vliegt uit naar een andere sparrenboom, die dan weer besmet raakt.

We hebben er voor gekozen om de vakken met letterzetter niet geheel te kappen. We halen nu alleen bomen weg die flink aangetast zijn. De vitale bomen blijven staan in de hoop dat deze nog niet aangetast zijn door de kever. Deze bomen bieden bescherming aan de jonge aanplant. De openingen in de vakken worden weer aangeplant met beuk en winter eik. Het aanplanten van de nieuwe bomen gebeurt in de winter. Dan kunnen de wortels van de bomen zich beter hechten in de grond en een goede basis vormen voor de groei van grote, dikke en sterke bomen.

De zwarte kever is de letterzetter

Waar gaat het hout naar toe?

De uitrijder met speciale tracks om de wielen selecteert het hout en legt het op stapels aan de weg. Daardoor kan het hout naar de juiste afnemer. Het hout wordt tot verschillende producten verwerkt. Zo wordt er OSB plaatmateriaal en balken van gemaakt. Zo heeft het nog een goede en duurzame bestemming. Kronen en takken worden gebruikt als biogrondstof.

Meer informatie over bos en hout is te vinden op de website van Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog