www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Kraamkamers van de natuur | Oostvaardersplassen

16 maart 2021 Boswachter Jody Bennink in Oostvaardersplassen

De lente lonkt, het broedseizoen is in aantocht. Hoewel dit doorgaans een oproep is voor iedereen om naar buiten te gaan is het dit jaar voor natuurorganisaties ook een reden tot zorg. Want de grote drukte die sinds het uitbreken van de pandemie in natuurgebieden geconstateerd wordt, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen.

Gezamenlijk actie

Met een gezamenlijke en landelijke actie vragen wij als boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

De coronacrisis zorgt voor een sterke toename aan bezoekers in vrijwel alle natuurgebieden. Veel mensen hebben de natuur ontdekt voor ontspanning en om er rust te vinden en daar zijn we blij mee. Maar bezoekers moeten zich wel realiseren dat ze te gast zijn in de natuurgebieden. Die zijn ‘het thuis’ van de planten en dieren.

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiene en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. Onze natuurgebieden, de kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde.

In het Oostvaardersbos, Kotterbos en Hollandse Hout betekent dat er straks weer reekalveren geboren worden die verstopt in het bos of gras liggen. Ook broeden tal van vogels hun eieren uit en komt er weer een piek aan met nieuwe veulentjes in het Oostvaardersveld. De jonge dieren zijn kwetsbaar. Moeders moet eten vinden en tegelijkertijd de kinderen voeden.

Het hele voorjaar zijn we in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. We vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter. Waar honden wel los mogen lopen op paden moet de honden altijd onder appel staan.  Hieronder zie je op de kaartjes waar honden wel los mogen op wandelpaden of waar ze aan de lijn moeten of niet mogen komen.

Hollandse Hout, Driehoek en Oostvaardersveld
Oostvaardersbos en Kotterbos – Almere

Natuur is open

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar dieren zich kunnen terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Op de websites van andere terreineigenaren staat per gebied aangegeven of er afsluitingen zijn in verband met het broedseizoen. In de Oostvaardersplassen is de gebruikelijke winterafsluiting nog van kracht.

Geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog