www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Hoogstamfruitbomen Infocentrum IJssel Den Nul gesnoeid

28 maart 2015 boswachters in Overijssel

Het is al weer bijna vier jaar geleden dat de hoogstamfruitboomgaard bij het Infocentrum ingeplant werd. Destijds was het buitenterrein nog een kale vlakte. Nu groeit en bloeit het Infocentrum zowel binnen als buiten.

Dat betekent ook onderhoud. Bijvoorbeeld aan de boomgaard. Tijd om voor de tweede keer snoei aan de jonge bomen uit te voeren. En wat is er dan mooier als dat kan in samenwerking met cursisten van een boomsnoeicursus. In maart was het zo ver. In samenwerking met Stichting IJsselboomgaarden en Landschap Overijssel werden de deelnemers eerst ingewijd in de snoeiprincipes. Want er komt heel wat kijken bij het uitgroeien van jonge fruitbomen tot goed dragende bomen in een goed verzorgde boomgaard. Vervolgens werden de handen uit de mouwen gestoken. Natuurlijk het snoeien zelf. Maar ook klussen als het vervangen van dode en beschadigde bomen door nieuwe inplant, het bevestigen van boombanden , het zetten van palen in de juist (wind) hoek en het aanbrengen van stambeschermers horen erbij. Onderwerpen die met de nodige kennis tot de beste resultaten leiden.

En daar verheugen we ons nu al op. Straks een prachtige lentebloei en over enkele jaren in de herfst een eerste oogst van de diverse oude fruitrassen. We hopen in volgende jaren weer te kunnen rekenen op deze mooie samenwerking. Voor de cursisten een prachtige leerplek en voor het Infocentrum een mooie (h)eerlijke boomgaard.

Met vriendelijke natuurgroeten,

IJsselboswachter Anja Nijssen
2Hoogstamfruitboomgaard snoeicursus 20150307

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog