www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Dansende zandbijtjes

17 april 2015 boswachters in Overijssel

Nu de zon weer volop schijnt is het druk boven de grasborder bij het Infocentrum IJssel Den Nul.

Honderden zandbijtjes cirkelen en kringelen al dansend op en neer. Vlak boven de grond. En alleen als de zon schijnt. Zodra de zon achter de wolken verdwijnt zitten ze laag in het gras of zand. Zandbijtjes behoren tot het geslacht Andrena. Wereldwijd behoren hiertoe 1300 soorten. Dus tja, welke soort op de foto te zien is?

De meeste soorten leven op droge en warme plekjes. Zoals bijvoorbeeld open zandplekjes. Hier maken ze ook hun nest door een gaatje te boren in het zand. Het vrouwtje bouwt en verzorgt het nest in haar uppie. In het nest maken ze kleine cellen, waar een bal stuifmeel gemengd met nectar in wordt gelegd. En op die bal wordt een ei gelegd. Vervolgens wordt de cel weer afgedicht. Een vrolijke dansende wereld als je het zo bekijkt vanachter de glaswand van het Infocentrum. Of zittend op je knieën buiten. Want steken doen deze nijvere bijtjes nauwelijks. Ga maar eens op zoek naar zandige en droge plekjes om te genieten van deze dansuitvoering.

Met vriendelijke natuurgroeten,

IJsselboswachter Anja Nijssen
dansende zandbijtjes

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog