www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Natuurzwembad De Lange Kolk klaar voor het nieuwe seizoen

7 mei 2015 boswachters in Overijssel

Natuurzwembad en visvijver de Lange Kolk in Den Nul is per 1 mei weer open voor het nieuwe recreatie- en zwemseizoen. Eigenaar van de recreatieplas met ligweide is het aangrenzende Staatsbosbeheer en IJsselboswachter Anja Nijssen heeft deze opening een officieel tintje gegeven vanwege het onlangs heringerichte terrein.

De herinrichting is vooraf gegaan aan een gedegen plan van aanpak, opgesteld door stagiair Arno Kuipers. Provincie Overijssel plaatste nieuwe informatieborden op het terrein en is tevens verantwoordelijk voor de kwaliteit van het zwemwater. Deze wordt tweewekelijks gecontroleerd en geanalyseerd door Waterschap Groot Salland. Op de informatieborden wordt de conditie van het zwemwater in sterren gekwalificeerd: drie sterren is uitstekend, twee sterren is goed, een ster is aanvaardbaar en slecht krijgt geen ster. “Bij slecht water, bijvoorbeeld blauwalg, wordt zwemmen ontraden en wordt op de informatieborden aangegeven,” zegt Pieter Doornbos van Waterschap Groot Salland. Anja Nijssen vertelt dat er overleg met de gemeente is geweest over de herinrichting, waarbij ook besproken is hoe blauwalg voorkomen kan worden. “Ecologisch evenwicht speelt da arbij een rol van belang,” aldus Nijssen.

Dat het plan van aanpak niet bij een ‘papieren’ document is gebleven, maar ook ten volle is uitgevoerd blijkt bij het binnengaan van het terrein. De ingang is voorzien van een solide houten hek met entree voor voetgangers. Een ruim aangelegde, onverharde ‘groene’ parkeerplaats met een houten fietsenstalling in de stijl van het hekwerk. De drijvers die het ondiepe en diepe water van elkaar scheiden liggen in het water, de zwemsteiger is voorzien van een nieuwe houten reling en het mini strand ligt er strak bij. Het gras van de ligweide wordt gemaaid door het Groenbedrijf van de gemeente Olst-Wijhe en onderhoud van het perceel wordt wekelijks gedaan door medewerkers van de JP van den Bent Stichting.

Nijssen: “Bezoekers van de recreatieplas kunnen gebruik maken van de toiletten van het Infocentrum. De ingang zit aan de buitenzijde tegenover het zwembad, men hoeft daarvoor niet eerst via de hoofdingang het gebouw in. En niet onbelangrijk, bij de herinrichting is ook overleg gepleegd met hulpdiensten om de toegang naar en op het terrein zo snel mogelijk te laten verlopen. Dat vind ik ook het mooie van dit project, de goede samenwerking van alle betrokken partijen om het de bezoekers zo aantrekkelijk mogelijk te maken hier te recreëren.”

De openstelling van natuurzwembad de Lange Kolk is van 1 mei tot 1 oktober.
reportage Lange KolkFoto v.l.n.r.: Pieter Doornbos WGS, Arno Kuipers stagiair, Anja Nijssen SBB, Jerry van Druten, Provincie Overijssel.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog