www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

“Bij de les”

18 januari 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Wie kent ze niet? De prachtig getekende schoolplaten van Koekoek, Jetses of Isings. Misschien hingen ze in uw klaslokaal, misschien zag u ze bij antiquairs. Of misschien bent u zelf een verzamelaar.

Bij de les 20160113_145617_klein

Onlangs kreeg ik voor mijn verjaardag een prachtige vogelschoolplaat. Een juweeltje. Achter elke plaat gaat een verhaal en een andere wereld schuil.

Wist u dat de eerste schoolplaten in 1839 in Nederland geïntroduceerd werden? Dit gebeurde naar aanleiding van een studiereis die kweekschooldirecteur Berend Brugsma maakte naar een doofstommeninstituut in Duitsland. In 1857 waren er toen al 48 platen en dit aantal nam gestaag toe. Vooral omdat na 1900 het onderwijs steeds meer aparte vakken kende. Zo ontstonden er platen voor aardrijkskunde, godsdienst, geschiedenis en natuurlijk biologie. Het enthousiasme van onderwijzers als Walstra, Scheepstra en Ligthart en bovengenoemde tekenaars, veroverde met hun ideeën en tekeningen de onderwijswereld. Vanaf 1960 begon het gebruik maken van de schoolplaten in de klas af te nemen door een veranderde didactische manier van onderwijs geven.

En nu heeft u in het Infocentrum in een schoolse omgeving de mogelijkheid om ruim 20 originele schoolplaten te bekijken.

Infocentrum IJssel Den Nul en Historische Vereniging Wijhe presenteren de tentoonstelling “Bij de les”.

Schoolplaten als educatief hulpmiddel in de 19de en 20ste eeuw.                                    Tot eind maart 2016 te bekijken op de vide van het Infocentrum.

Kom gauw kijken!

Met vriendelijke natuurgroeten,                                                                IJsselboswachter Anja Nijssen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog