www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Bomen en bossen

21 maart 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Je kunt eigenlijk niet genoeg aandacht aan besteden aan bomen en bossen, daarom een trilogie in het weblog, waarvan dit het derde en laatste deel over de Boomfeestdag is.

Bossen zijn belangrijk voor mensen en dieren. Voor mensen zijn bossen niet alleen belangrijk voor heerlijke wandelingen en om in te spelen. De heerlijke frisse lucht die we inademen is door de bomen gezuiverd. Voor de dieren zijn bomen belangrijk om in te wonen en om voedsel te vinden. En wat zou een bos zijn zonder vogels die in de hoogste top van een boom kunnen fluiten, zingen en jodelen?                               Bomen zijn van essentieel belang voor onze planeet.                                            Daarom organiseren de Stichting Nationale Boomfeestdag en Staatsbosbeheer al tientallen jaren een landelijke Boomfeestdag in de maand maart. Dit jaar met het thema Bomen & Bossen.

Ook in de gemeente Olst-wijhe deden we dit jaar mee aan deze dag. Samen met de gemeente, Staatsbosbeheer en basisschool de Holsthoek uit Den Nul hebben we een mooie nieuwe linde gepland op de ligweide van het natuurbad Lange Kolk bij het Infocentrum IJssel den Nul. Door de herfststorm was de oude linde omgewaaid. Fier wapperden de drie vlaggen in de speciaal voor deze gelegenheid neer gezette masten. Vol bewondering keken de kinderen naar de diepe kuil waarin de 10 jaar oude linde wachtte op toedekking met grond. Bij de te planten linde heette ik iedereen van harte welkom en bedankte de gemeente, basisschool de Holsthoek, ambtenaren van de gemeente Olst-wijhe en Staatsbosbeheer collega’s voor de prettige samenwerking. Want door samen te organiseren kon deze dag een succes worden. Het initiatiefidee kwam van een bewoonster uit Den nul. Wethouder Marcel Blind liet na zijn toespraakje de kinderen op een leuke manier aan de slag gaan door ‘spitters en stampers’ beurtelings te laten werken aan het toedekken van de wortelkluit. Met vereende krachten werd deze zware klus geklaard.

Ieder z’n ‘eigen’ boom                                                                                            Vervolgens ging het in optocht achter de Staatsbosbeheer auto met grote aanhangwagen aan naar het perceel bij de observatiehut. Hier konden de kinderen grote en kleine eikenboompjes planten. Collega Geert had gezorgd voor naamlabeltjes zodat de kinderen hun ‘eigen’ boom konden planten. Een leuk idee. Vol enthousiasme werden er in korte tijd tientallen boompjes gepland op het grasland achter de dijk. Modderige laarzen en broeken. Vieze handen en vegen. Het gaf allemaal niets. De kinderen genoten. De warme chocolademelk en de versnapering na afloop vonden na al die gedane arbeid grif aftrek. Vrolijk zwaaiend en met de fietsbellen rinkelend namen we afscheid van elkaar met een welgemeend tot ziens.

Door een fijne samenwerking was het een geslaagde Boomfeestdag. Allemaal van harte bedankt.

Met vriendelijke natuurgroeten,                                                                IJsselboswachter Anja Nijssen

reageren

geef een reactie

  • Roelof Heringa
    21 maart 2016 om 16:31

    Heel goed dat deze jaarlijkse traditie wordt voortgezet! Compliment aan allen die zich hiervoor inzetten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog