www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Kraam schudden in Rheezerveen

1 maart 2024 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

Het Vechtdal heeft er een stukje bos bij gekregen. En niet zomaar een bos…een heus Geboortebos! En als boswachter en Opa ben ik er natuurlijk als de kippen bij om ook hier een boom voor mijn Kleinkinderen te planten. Een traditie die op deze manier opnieuw onder de aandacht wordt gebracht. Samenwerken en in een gemeenschap opgroeien, dat is het gevoel wat ik hierbij heb.

Want wat maakt een geboortebos zo bijzonder?

Het bijzondere aan een Geboortebos is dat er bomen en struiken worden geplant voor en door kinderen t/m 12 jaar oud. Met de Geboortebossen bieden Stichting Nationale Boomfeestdag en Staatsbosbeheer ouders, grootouders en andere belangstellenden de mogelijkheid om hun oogappeltje(s) een groene start èn toekomst te geven. Het initiatief van de Geboortebossen sluit naadloos aan bij het motto van de stichting: ieder kind een boom.

Zelf planten

Uniek aan de Geboortebossen is dat de (groot-)ouders van de kinderen zelf de Geboortebomen mogen planten. Dit gebeurt een keer per jaar tijdens een feestelijke plantdag in het boomplantseizoen. Zo ook op woensdag 28 februari in geboortebos te Rheezerveen.  Het geboortebos is op deze zonnige woensdagmiddag officieel geopend. Tijdens deze feestelijke opening zijn ruim zeventig Geboortebomen en meer dan 350 struiken geplant door ouders, grootouders en kinderen uit Rheezerveen en omstreken. Voorafgaand aan het planten werden de deelnemers warm ontvangen door wethouder Alwin te Rietstap van gemeente Hardenberg, teamleider Hanneke Lantink van Staatsbosbeheer en directeur Marleen van den Ham van Stichting Nationale Boomfeestdag. Zij plantten de eerste boom van het Geboortebos. Ze werden daarbij geholpen door de heer Draijer, de buurman en bijna oudste inwoner van het buurtschap Rheezerveen. Na afloop van het planten ontvingen de deelnemers een Geboorteboomcertificaat ter herinnering aan deze bijzondere gebeurtenis. In het bos staat een informatiepaneel met QR code waarmee je kunt zien voor welke kinderen een boom is geplant.

Groene gezonde wereld

De Geboortebomen worden onderdeel van een nieuw bos. Na verloop van tijd zijn de individuele bomen en struiken niet meer herkenbaar en gaan deze op in een schitterend Geboortebos. Doordat er in het Geboortebos allerlei soorten bomen en struiken worden geplant, wordt het aantrekkelijk voor planten en dieren én voor mensen, want die kunnen hier heerlijk spelen, wandelen en van de natuur genieten.

Wil jij ook een Geboorteboom planten of cadeau doen? Kijk dan voor meer informatie op www.geboortebos.nl

 

Veel buitenplezier gewenst,

 

Nico Arkes Boswachter Vechtdal

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog