www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Nieuwe bosaanplant in boswachterij Hardenberg

4 maart 2021 Boswachter Jos Kloppenburg in Overijssel

Deze week is gestart met de aanleg van nieuwe stukken bos in boswachterij Hardenberg. Op drie locaties wordt ruim 5 hectare nieuw bos aangelegd. Dat is ter grootte van acht voetbalvelden!

Open terrein wordt bos

Het gaat om stukken open grond en voormalig grasland van Staatsbosbeheer met geen of nauwelijks ecologische waarde die worden ingeplant. Elk stukje nieuw bos is belangrijk voor het klimaat, de biodiversiteit (de verscheidenheid aan plant- en diersoorten), duurzame productie van hout en voor recreatie.

Zo gaat het in z’n werk

Vooraf zijn er groeven gemaakt in de grond. De zittende planter laat daarin zo’n elke 1,5 meter de wortels van een boompje zakken. De twee diagonaal geplaatste rollen drukken de grond tegen het boompje. De naloper zet, als het nodig is, het boompje recht en drukt eventueel met de voet de grond nog wat aan.

Gemengd bos

We hebben op deze locaties gekozen voor gemengd bos. Afhankelijk van de bodemsamenstelling en de grondwaterstanden per plek worden de volgende soorten aangeplant: beuk, zomereik, haagbeuk, esdoorn, zoete kers, zilverspar, hazelaar en els. Het zijn bijna allemaal inheemse soorten. Door die verscheidenheid wordt het bos klimaatbestendig, kan het beter tegen droogte en warmte en is het minder vatbaar voor ziekte. Bovendien wordt het bos als geheel er ook afwisselender en dus aantrekkelijker door.

haagbeuk
zoete kers

De bloesems leveren nectar en ook de zaden, noten en vruchten zijn een welkome voedselbron. Vele soorten insecten, vogels en andere dieren kunnen daarvan profiteren. Bovendien zorgen die zaden, noten en vruchten voor spontane uitbreiding van die boomsoorten naar het aangrenzende bos. Zo kun je ook daar op termijn meer menging van soorten krijgen zonder te hoeven aanplanten. Dat heet natuurlijke verjonging.
Jonge boompjes hebben de tijd nodig om groot te worden. Maar als in de loop van het voorjaar alles uitloopt zie je al het resultaat, ook al zijn de boompjes nog maar een paar jaar jong. Afwisseling in boomsoorten is dus goed voor het bos en ook variatie in leeftijden van de bomen. De oudste die er staan zijn van de dertiger jaren vorige eeuw, dus een jaar of 90. Ook belangrijk in een goed bos is dat er hier en daar staande en liggende dode bomen zijn. Allerlei insecten en hun larven en schimmels zoals zwammen hebben die nodig voor voedsel en onderkomen. Bovendien helpen die mee aan de afbraak en die zijn op hun beurt ook weer voedsel voor diverse vogels en zoogdieren. Uiteindelijk valt de verterende boom helemaal uiteen tot nieuwe bosgrond waar plaatselijk zaden van planten en bomen kunnen kiemen.

Bos draagt ook bij aan het welzijn van de mens. Dat blijkt nog eens extra in deze al langdurende Coronatijd. Bos is een oase van rust waar je je hoofd helemaal kan leegmaken, je zintuigen kan openzetten en even op adem kan komen. Elke keer is het palet aan geuren, kleuren en geluiden anders. Bos is nooit saai en het laat mij telkens weer verwonderen.
Wij zorgen er nu voor dat het bos in zijn geheel wat groter wordt, dat het gehele bos gevarieerder wordt en ook dat in het bestaande bos voldoende jonge bomen zijn. Soms moeten we een handje helpen door ook daar te planten. Zo zorgen we ervoor dat ook voor toekomstige generaties hout kan worden blijven geoogst uit het bos, dat bezoekers kunnen blijven genieten en dat planten en dieren zich er thuis blijven voelen.

Locaties

Twee locaties liggen aan de noordoostzijde van de boswachterij en één aan de zuidoostzijde, aan de groene en oranje wandelroute van het wandelnetwerk die start bij de parkeerplaats van dagrecreatieterrein De Oldemeijer.

Financiering

Dit project is mogelijk gemaakt door de onafhankelijke stichting Buitenfonds die geld werft voor projecten in natuurgebieden van Staatsbosbeheer waarvoor geen financiële bijdrage beschikbaar is vanuit het subsidiestelsel natuur en landschap van de provincie (SNL). Buitenfonds werkt samen met bedrijven en particulieren die een bijdrage willen leveren aan het verbeteren van het klimaat. Bomen leggen koolstofdioxide (co2) vast, wat goed is tegen de opwarming van de aarde.

reageren

geef een reactie

 • Jan Dunnink
  4 maart 2021 om 10:29

  Kan mooi bos worden voor bioversiteiten,
  Bedankt namens vinders en beien.

  • Jos Kloppenburg
   4 maart 2021 om 11:08

   Hallo Jan,
   Fijn dat je reageert. Ik denk dat je even een typefoutje hebt gemaakt, je bedoelt vast vlinders! En de bloesems en dus ook vruchten zullen jaar na jaar steeds meer worden en daarmee ook deze voedselbron.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog