www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Hardenberg Buiten afgelast

29 maart 2016 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

 

Staatsbosbeheer locatie in voorbereiding. Maak kennis met duurzaam bosbeheer, rivierbeheer, rietbeheer en veen.

Hardenberg Buiten, een buitenactiviteitendag voor het gehele gezin. Nooit eerder hebben we ons laten tegen houden. Edities met sneeuw, ijs, regen, koude en zelf een hittegolf. Tegen veel weersinvloeden kan men zich kleden of maatregelen treffen. Maar de kracht van wind moet men niet onderschatten. Wind kan bomen als lucifer houtjes breken, met wortel en al omblazen, of takken uit de kruin breken. De waterplas de Oldemeijer, gaf valwind vrij spel op de geplaatste tenten en tarpen.  De organisatie stelt de veiligheid van deelnemers en bezoekers voorop en heeft het besluit genomen om Hardenberg Buiten niet door te laten gaan.

Wat een duurzame editie had moeten worden, bleek niet lang stand te houden. Het staartje van het stormfront dat over Nederland raasde bracht ook Hardenberg Buiten een bezoek. Het venijn zit altijd in de staart! Om 8.15 uur kregen we de eerste melding dat er al een tent was losgewaaid. De mensen van het geluid vonden het niet verantwoord hun dure apparatuur te plaatsen met deze wind. De grote springkussens ten behoeve van “The battle Of The village”, een zeskamp voor jongeren uit de buurtdorpen, werden uit veiligheid overwegingen niet geplaatst. In overleg met betrokken partijen, waaronder brandweer Hardenberg, heeft het bestuur van Stichting Hardenberg Buiten het besluit genomen om het evenement niet door te laten gaan.

Met begrip voor elkaar en met veel samenhorigheid, werd het veld ontruimt. Gezamenlijk de schouders eronder. Deelnemers en bezoekers informeren, tenten en tarpen afbreken. Verslaggevers te woord staan. En daarna word het stil!

Jammer maar helaas, volgend jaar beter!

Ineens wordt je bevangen door het besef dat een evenement waar honderden mensen aan meewerken op de voor- of achtergrond. Vele uren voorbereidingen gaan aan hun neus voorbij. De stichting die nu een enorme schadepost heeft. Wel uitgaven geen inkomsten! Voor een NON-profit stichting als Hardenberg Buiten een aderlating. En dan komt het duurzame karakter naar boven. Steunbetuigingen vanuit alle windstreken! Dat geeft de burger moed! Hardenberg Buiten ervaart wat sociale duurzaamheid is. Het bericht dat Hardenberg Buiten is afgelast, heeft alleen al op Facebook ruim 30.000 mensen bereikt! Het stichting bestuur Hardenberg Buiten gaat er weer voor. 2017 maken we wederom een bijzondere editie met een van de thema’s natuur, cultuur, duurzaamheid en gezondheid! En uiteraard is Staatsbosbeheer dan ook weer van de partij, tot ziens buiten, want buiten is gezond!

Nico Arkes

Boswachter Staatsbosbeheer Vechtdal

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog