www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

”EIGENLIJK TE MOOI OM NIET TE ROEIEN“

2 mei 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Jaarlijks zijn er in Nederland tussen april en november bijna elke week 1 of 2 marathons te roeien voor het KNRB-ROEIMARATHON-klassement. Het gaat hier om roeitochten in wedstrijdboten over een afstand van elk minstens 50 km! Begin april vond de NATIONALE WEERRIBBEN- en WIEDEN-ROEIMARATHON voor de 18e keer plaats in het schitterende natuurgebied van Weerribben en Wieden over een afstand van 55 km, alsmede de volgende dag een toertocht over 35 km. Deze beide zijn enorm in trek bij roeiend Nederland vanwege de uitzonderlijke schoonheid van dit natuurgebied. Er namen dit jaar bijna 150 roeiteams aan deel. Weer een record!

Digital StillCamera

De Weerribbenroeimarathon vindt altijd vroeg in het seizoen plaats, vóór het broedseizoen uit, wanneer de immense rietvelden grotendeels gemaaid zijn en er volop te gieten valt van de vele vergezichten, en van de verschillende fasen van de rietoogst. In deze periode ontwijken de roeiers ook de vele toeristen, die immers niet allemaal over goede stuurmanskunst beschikken. Wel komen de roeiers vaak volgepakte rietschuiten tegen, somtijds uitgedost met oude schuilhut-caravans, en vaak met rietsnijders –met hun hond- erboven op. Dat is dan wel even manoeuvreren voor de stuurlui.

Diverse boten van de RV ’t Diep zijn genoemd naar vaarten en grachten in het Weerribbengebied. Zo is er een Heer van Diezen, en een Vaartgat Jan de Wagt, en een 12- Dachten, en zelfs een Hoerenkind. De Steenwijkse roeivereniging organiseert voor haar eigen leden iedere maand een toertocht van 25 á 35 km door het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het hele jaar door, óók in de winter, wanneer de rietsnijders een bijzonder cachet aan dit prachtige natuurgebieden geven. Alleen niet als er ijs ligt, maar dan worden de ijzers ondergebonden… De teller staat nu reeds op 210!!

Jaarlijks zoeken vele tientallen teams van gastroeiers (ook uit het buitenland) hun (vaar-)weg om een of meer dagen in dit gebied te genieten. Dat vraagt vaak wel de nodige stuurmanskunst, want roeiboten zijn met hun lange riemen een stuk breder dan kano’s, die hier ook volop genieten van de uitgezette schitterende routes.

Een citaat uit een verslag van een Gronings roeiteam:                                                  “Er moet behoorlijk doorgeroeid worden om op tijd binnen te zijn. Onderweg valt veel te zien omdat in het natuurpark de Weerribben het rietland als een pannenkoek laag op het water ligt. Ook vandaag zijn de rietwerkers bezig hun “oogst” binnen te halen, soms met behulp van een rupsvoertuig dat voortkruipt, het riet snijdt en klaarlegt om op te tasten in een kooi. Het is heel rustig varen en vaak zijn wij het enige bootje dat te zien is. Je twijfelt dan even aan de juistheid van de gekozen route en soms gaat het ook een stukje mis.”

Wie een uitgebreide indruk wil krijgen van het Steenwijkse roei-evenement kan eens kijken op de site www.weerribben.tdiep.nl, of op de site van de roeivereniging: www.tdiep.nl.

Marius van der Aa

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog