www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Handen uit de mouwen op blote voeten

13 mei 2016 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Dat was nog eens een buitenkans voor zo’n 20 leerlingen van de 1e klas van het VMBO van het Ichthus college uit Kampen. Ze deden mee aan de Rietplant Expeditie nabij de Roggebotsluis van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. In opdracht van de Provincie Overijssel verzorgt Natuur en Milieu Overijssel deze weken drie rietplantexpedities. Staatsbosbeheer wordt toekomstig beheerder van de daar te ontwikkelen nieuwe natuur.

handen uit de mouwen op blote voeten_klein

Aan de hand van een topografische kaart kregen de leerlingen eerst een beeld geschetst van de geschiedenis van het gebied en de relevantie van het Project Ruimte voor de Rivier. Waterveiligheid, natuurontwikkeling, Zuiderzee en Reevediep. Thema’s die hier op de grens van oud en nieuw land samenkomen. Daarna gingen de scholieren op expeditie. Met behulp van zoekkaarten werden de hier voorkomende vogels en bloemen bekeken. Een ander onderdeel van het programma was het onderzoeken van het waterleven in de sloten in het gebied. Met schepnetjes werden enkele interessante waterdieren opgevist. Zoals poelslak, geelgerande waterkever, waterschorpioen, watersalamander en kleine modderkruiper. Ik vond het mooi om te zien hoe snel de schroom voor de ‘vieze’ vangst werd omgezet in enthousiasme. De ene vangst na de andere werd binnengehaald.

Vervolgens was het tijd voor het echte werk in het rietmoeras. Schoenen en sokken gingen uit. Broekspijpen opgerold. De stoerste leerlingen gingen na uitleg van de Gebroeders Visscher voorop. De moeheid en de warmte waren snel vergeten toen er door de zuiderzeeklei en het water gebanjerd kon worden. In de ene hand een rietwortelstok en in de andere hand een rietpootstok. En dan graven en planten maar. Hilariteit alom. RTV Oost maakte een radio- en tv uitzending terwijl de presentatrice de leerlingen in het water interviewde. Klik voor deze reportage op de link. Ook andere media waren aanwezig.

De aanleg van het rietmoeras en ook de Rietplant Expedities worden mede mogelijk gemaakt dankzij een Europese LIFE-subsidie.

Na afloop werden de leerlingen nog getrakteerd op soep en een broodje. Moe, gebruind, beetje nat maar voldaan fietsen de leerlingen en begeleiders op het eind van de middag weer naar school. Een hele ervaring rijker.

Met vriendelijke natuurgroeten,                                                                 IJsselboswachter Staatsbosbeheer Anja Nijssen

reageren

geef een reactie

  • Roelof Heringa
    13 mei 2016 om 09:46

    Weer een geweldig initiatief ! Een ervaring om nooit te vergeten….

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog