www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Kennisoverdracht boswachter

15 september 2016 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

Gewapend met verfspuit en elektronische houtmeetklem lopen boswachter Harry en Lennard systematisch het bos af. Turend naar de toppen van de bomen, scannend in de omgeving naar eventuele kwetsbare natuurwaarden, worden alle bomen beoordeeld op hun kwaliteit.

Bomen die in de toekomst het zaaghout moeten leveren voor de bouw van huizen en meubels, worden bevoordeeld in hun groei. De groeikracht van een boom wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid bladeren dat zonlicht kan vangen. Deze zogeheten ’toekomstbomen’ krijgen dan ruimte om hun kroon (het bladerdek) maximaal te ontwikkelen. Bomen die hun daarbij hinderen worden aangemerkt met een oranje streep om te worden verkocht. Daarna wordt de boom met een elektronische houtmeetklem opgemeten. We weten dan precies hoeveel m3 hout we op stam in de verkoop doen.
Boswachter HarrieDuurzaam bosbeheer, bos blijft bos!
Jaarlijks groeit er gemiddeld in de productiebossen van het Vechtdal een kleine 6 tot 10 m3 hout per hectare bij. In het Vechtdal hebben we ongeveer 2500 hectare productiebos. Daarvan zijn de boswachterij Hardenberg en Staphorst de belangrijkste. Jaarlijks kennen wij een gemiddelde bijgroei van ongeveer 20.000 m3. Daarvan oogsten we er jaarlijks 18.000 m3. Hoewel het soms in het veld anders lijkt, groeien onze bossen nog steeds in omvang. Het is van groot belang dat deze vakinhoudelijke kennis van oogst, bijgroei en behoud van natuurwaarden in relatie tot boskwaliteit wordt overgedragen aan de jongere generatie boswachters. In het Vechtdal vindt deze kennisoverdracht nu plaats met de instroom van jonge medewerkers!

Wilt u meer weten over de groei en houtoogst van onze bossen. Ga dan eens mee met de boswachter op excursie! We vertellen u graag over ons werk.

Boswachter Nico Arkes

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog