www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Egelmiddag in boswachterij Staphorst

1 december 2016 boswachters in Overijssel
mobiele egels

Egels uit de egelopvang

Jeugdnatuurclub “De Wieden” is een club voor jongens en meisjes van 8 tot en met 12 jaar met interesse voor de natuur. Zij komen één woensdagmiddag per maand samen voor een activiteit met een natuur gerelateerd onderwerp.

Die onderwerpen zijn zeer divers. Dat kan een bomenrooiklus op de heide zijn met hutten bouwen van de takken, op zoek naar ottersporen in een eendenkooi, een speurtocht door een natuurmuseum, of een middagje bij de sloot om kikkers en andere waterdieren te bestuderen. De kinderen zijn afwisselend te gast bij Natuurmonumenten, Museum Schoonewelle in Zwartsluis, Nationaal Park Weerribben-Wieden en Staatsbosbeheer.

Egelopvang IJhorst

In de maand november waren ze bij mij te gast in de boswachterij Staphorst. Aldaar werd hen verteld over het wel en wee van egels door Dorie en Jan de Waal van de Egelopvang IJhorst.
Dorie vertelde dat jonge egels geboren worden met stekels en al. Gelukkig zijn de stekels dan nog zacht. Egels eten heel veel slakken en zijn daarom erg nuttig in de tuin. Gebruik nooit slakkengif, want ook egels gaan er aan dood.
Jan en Dorie vangen zieke egels op en verzorgen ze tot ze weer in de natuur kunnen worden uitgezet. Soms hebben ze er wel 20 in de kost. Een dierenarts in de buurt zorgt voor gratis behandelingen en medicijnen. Volgens Dorie zijn de mensen in hun auto’s de grootste vijanden van de egels.

Tips van Dorie: Zorg voor een rommelig hoekje met bladeren en takken in de tuin. Het zou zomaar kunnen dat een egel er zijn winterslaap in gaat houden. Geef egels beslist geen melk; hun spijsvertering raakt daardoor ernstig in de war.

Een egel aaien?

Natuurlijk hadden Jan en Dorie een paar egeltjes meegenomen. Die mochten de kinderen even vasthouden en voorzichtig aaien, maar dan wel met handschoenen aan.

voorzichtig
Hoe aai je een egel? Heeeeel voorzichtig.

Daarna werd het tijd om zelf aan de slag te gaan. Elk kind mocht een egelvoederhuis in elkaar timmeren. Samen met de begeleiders Anja, Hans, Maartje, Riek, Carla, Mieke en vrijwilliger Jaap van de boswachterij, assisteerde ik bij het zagen en timmeren van de  huisjes. De kinderen hadden zelf een hamer meegenomen. De houten planken waren kosteloos door timmerman Niels van Dijk uit Vledder geleverd.
Na afloop gingen er prachtige zelfgemaakte voederhuisjes mee naar huis die ongetwijfeld een plekje in de tuin zullen vinden.

zelf timmeren
Egelvoederhuis in wording.

De kinderen kregen van Jan en Dorie nog een zakje speciaal egelvoer mee om op een schoteltje in het huisje te leggen. De egels weten de lekkernij vast en zeker wel te vinden.

Boswachter Johan Dammers

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog