www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Hondenspeelbos in wording

12 november 2021 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

Er wordt hard gewerkt aan een hondenspeelbos in de boswachterij Staphorst. In samenwerking met Natuurhuisje.nl, het Buitenfonds, de werkgroep hondenspeelbos Punthorst en Staatsbosbeheer is begin november een start gemaakt met de uitvoering. Aan het bosperceel aan de J.B. Kanlaan, waar de oude Natte Neuzenroute lag, wordt het hondenspeelbos Punthorst aangelegd. Afgelopen week is begonnen met het uitzetten en plaatsen van het raster. Een stuk bos van 9 hectare, is in zijn geheel omheind met gaas van 150 centimeter hoog. Er komen klaphekjes, met een sluis, bij de ingang van het Speelbos. De ingang is gesitueerd bij de nieuwe parkeerplaats aan het eerste bospad. Honden kunnen in deze 9 hectare veilig rennen en spelen. Zo veroorzaken ze (bijna) geen overlast meer voor de omgeving. En hun baasjes wandelen ‘veilig’ omdat ze weten dat hier hun hond niet weg kan lopen. Hoewel struinen door het gebied is toegestaan, wordt er ook een nieuw wandelpad aangelegd om een rondje te lopen. We zijn nog tot begin volgend jaar bezig om alle puntjes op de i te zetten. Tot die tijd kunt u nog enige overlast ervaren door werkzaamheden en aanpassingen.

Aanleiding

Al heel lang is er op de achtergrond gewerkt om een hondenspeelbos te realiseren in de boswachterij Staphorst. Aanleiding was het sluiten van de zogeheten Natte Neuzenroutes. Deze routes werden steeds drukker. Het aantal ongewenste incidenten met andere groepen recreanten nam toe. De aangrenzende schapenweides werden nog wel eens bezocht door loslopende honden. Hierdoor was Staatsbosbeheer genoodzaakt de bestaande Natte Neuzenroutes op te heffen. Staatsbosbeheer is zich ervan bewust dat er een grote behoefte is aan plekken waar hondenbezitters hun hond  los mogen laten lopen. Samen met de werkgroep hondenspeelbos Punthorst is hiervoor een passende oplossing gevonden. Een ‘eigen’ stuk bos met een hek erom waar ook alleen hondenliefhebbers en loslopende honden mogen komen.

 

Aanleg raster Hondenspeelbos
Plaatsen raster Hondenspeelbos

Natuurhuisje.nl en Tikkie project

De aanleg van dit unieke hondenspeelbos heeft Natuurhuisje.nl van harte omarmd. Mensen dichterbij de natuur brengen is hun missie en hiervoor geven zij graag ook iets terug aan de natuur. Voor iedere boeking draagt Natuurhuisje.nl bij aan lokale natuurprojecten. Het herstellen van recreatieve voorzieningen, het verbeteren van het leefgebied van een bepaalde diersoort of het verjongen van een stuk bos ten gunste van de biodiversiteit en klimaatadaptatie; elk natuurproject is anders. Deze projecten voeren ze onder andere uit met de partners Buitenfonds en Staatsbosbeheer.  Bij iedere boeking die gedaan wordt bij Natuurhuisje.nl gaat er één euro naar een van de vele projecten die zij ondersteunen. Zonder deze steun van Natuurhuisje.nl was de aanleg van het hondenspeelbos niet mogelijk geweest. Maar er is meer nodig in de toekomst. U kunt ons daarbij helpen. We hebben voor beheer en onderhoud geen reguliere financiering; daarom vragen we om een vrijwillige bijdrage om dit hondenspeelbos in stand te houden. We zijn blij met elke donatie vanaf  € 1. Wilt u ook uw steentje bijdragen? Scan de QR-code en doneer aan het hondenspeelbos Punthorst.

Spelregels

Uiteraard zijn er ook spelregels in het hondenspeelbos. De belangrijkste spelregel die door de werkgroep wordt geadviseerd: alle honden in het speelbos lopen los. Dat is beter voor de sociale interactie. Een aangelijnde hond vertoont vaker onzeker of juist dominant gedrag waarop niet aangelijnde honden reageren.

Samen

Met de realisatie van het hondenspeelbos en het scheiden van functies, hopen we dat iedereen zijn of haar plek kan en mag vinden in de natuur. Boswachterij Staphorst is een prachtig gebied dat door veel mensen wordt bezocht. Er zijn mooie wandel- en mountainbikeroutes en ook voor ruiters zijn er mooie paden. Voor hondenbezitters is er nu een hondenspeelbos waar de huisvrienden lekker kunnen uitrazen. En natuurlijk mogen hond en baasje ook verder wandelen in het bos. Maar buiten het speelbos moeten alle trouwe viervoeters aan de lijn. Door honden aan te lijnen, worden de dieren in het bos minder verontrust. Ook creëren we zo samen minder overlast voor elkaar en kan iedereen op zijn of haar eigen manier genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.  Op deze manier is de natuur dicht bij de mensen. Dat is waar Staatsbosbeheer zich sterk voor maakt. We willen graag dat iedereen kan genieten van de natuur, vanuit de overtuiging dat natuur een positief effect heeft op de gezondheid van ons allemaal.

Voor meer hondenlosloopgebieden in Overijsel en in andere provincies kijk op www.doggydating.com en download de app.

Veel buitenplezier gewenst,

Boswachter Nico Arkes

 

 

reageren

geef een reactie

  • Kei Rey
    30 december 2021 om 16:33

    Erg leuk! Ik was toevallig vandaag in de buurt en kon het helaas niet vinden. Ik ben daar niet bekend en had alleen de straatnaam van de artikel boven.
    Wat is het exacte adres?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog