www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Hout wateren in de Vecht

5 april 2017 boswachters in Overijssel
hout wateren

Met behulp van de uitrijmachine werden de stammen te water gelaten.

In samenwerking met het waterschap Vechtstromen is er op vrijdag 24 maart hout gewaterd in een van de zijarmen van de Vecht bij de stuw in Diffelen. De stammen zijn allemaal afkomstig uit de boswachterij Ommen waar deze winter hout geoogst is. Er is geselecteerd op de kwaliteit van het hout. Er zijn 17 grove dennen stammen in verschillende diktes en lengtes te water gelaten.

Trillende stammen?

De week daarvoor zijn we met behulp van een kraan met een trilblok aan de voorbereiding begonnen en hebben wij een begin gemaakt. Vijf grote Douglas stammen werden rechtop de Vechtarm in getrild. Het was een lastige klus om de palen netjes en recht het water in te “trillen”. Aan twee van deze staanders die in het midden van de vechtarm staan zijn de stammen vastgemaakt. De overige drie werden dichter naar de kant toe geplaatst om de stammen tegen te houden bij hoog water

Stammen te water

De zware stammen zijn te water gelaten door een uitrijmachine, die ook bosbouw werkzaamheden heeft uitgevoerd in de boswachterij Ommen (lees meer over kap- en snoeiwerkzaamheden in de blog van leerling boswachter Peter). Door zijn lange reikwijdte werden de stammen zorgvuldig op de juiste plek in het water gelaten. Aan ieder uiteinde van een stam werd een ijzeren haak gedraaid. Daaraan werden de touwen bevestigd, zodat je een trein van stammen krijgt. Bij de lengtes van de touwen die aan de stammen werden bevestigd, is er rekening gehouden met het zomer- en winterpeil van de Vecht.

stammen in Vechtarm
De gewaterde stammen

Duurzaam hout

Door dit zogenaamde ‘wateren’ worden de sappen uit de stam gespoeld, waardoor schimmels en bacteriën nauwelijks kans hebben het hout aan te tasten. Daardoor neemt de duurzaamheid van het hout toe en kan het hout makkelijker gezaagd en bewerkt worden. Ook zal het minder snel krimpen en scheuren.
Over een jaar zullen de stammen uit het water worden gehaald en geveild worden op de Nederlandse Rondhoutveiling. Bij een goed resultaat wordt er gekeken of het voor herhaling vatbaar is en eventueel kan worden uitgebreid.

Lennart Baas, leerling boswachter beheer Vechtdal

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog