www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Houtoogst in het Vechtdal uit duurzaam beheerde bossen

13 februari 2019 Boswachter Jos Kloppenburg in Overijssel

Bomen en bossen zijn niet weg te denken uit ons dagelijks leven. In een oase van rust kun je daar onthaasten, je hoofd leeg maken, sporten en je laten verwonderen. En planten en dieren vinden er hun plek. Ook heel belangrijk: bossen leveren hout. In de bossen van Staatsbosbeheer is dat jaarlijks ongeveer 300.000 m³. Uit de bossen in het Vechtdal inclusief boswachterij Steenwijkerwold komt jaarlijks ongeveer 17.000 m³. Elke inwoner van Nederland gebruikt jaarlijks één kubieke meter hout! Van de ongeveer 95.000 hectare bos dat wij beheren in Nederland is zo’n een-derde deel bos met bijzondere natuur/cultuurwaarde. Daar kunnen natuurlijke processen plaatsvinden en dood hout blijft zoveel mogelijk liggen als bron voor nieuw leven en voor een gezonde bodem. Twee-derde van het bos noemen we multifunctioneel bos. Daar gaan natuur, recreatie en houtproductie hand in hand.

Duurzaam bosbeheer
Bij duurzaam bosbeheer is het uitgangspunt dat bos, met al zijn soortenrijkdom aan flora en fauna, tot in lengte van dagen blijft bestaan. Staatsbosbeheer heeft al sinds 1998 zijn bosbeheer gecertificeerd onder het wereldwijd meest strenge keurmerk FSC (Forest Stewardship Council) en werkt uiteraard altijd via de Gedragscode Bosbeheer, waarbij, na een flora/faunacheck, bomen worden ontzien vanwege een bepaalde natuurwaarde/beschermde status.

Staatsbosbeheer streeft ernaar om het hout uit onze bossen zo duurzaam mogelijk te gebruiken. Wij zijn trots op dit mooie natuurproduct van eigen bodem. Onder onze eigen merknaam ‘Hollands hout’ wordt hout aangeboden voor bijvoorbeeld woningen, meubels en tuinen. We leveren ook hout voor papier en plaatmateriaal en houtsnippers voor energie. Wij beheren met vakmanschap en op een duurzame en zorgvuldige wijze. Zo kunnen we ook de toekomstige generaties veerkrachtige bossen bieden die kunnen blijven voldoen aan de veranderende wensen van mens, markt (houtvraag) en natuur. Staatsbosbeheer heeft altijd hout geoogst vanuit professioneel bosbeheer. De inkomsten uit de houtverkoop worden gebruikt voor het beheer in al onze natuurgebieden. De verkoop van haardhout maakt hiervan ook deel uit.

Februari houtmaand
De maand februari is de houtmaand bij Staatsbosbeheer. Het haardhout kan weer worden aangevuld. Wij bieden in Overijssel nog op twee locaties de mogelijk om zelf een voorraad hout in te slaan. We hebben de boomstammen van zo’n twee meter lengte voor u klaargelegd. Wees er op tijd bij want op is op. De verkoop is van 8.30 uur – 13.00 uur en vindt plaats op:

zaterdag 16 februari boswachterij Staphorst, parkeerplaats recreatievijver de Zwarte Dennen, Vijverweg te Staphorst
zaterdag 23 februari boswachterij Hardenberg, parkeerplaats recreatievijver de Oldemeijer, Oldemeijerweg te Hardenberg

Kosten: €42,50 per stère (is 1m³ maar met lucht tussen de ronde stammen).
Betaling: contant of pinnen. Reserveren is niet mogelijk. Maximale afname is 4 stère.

Kijk hier voor verantwoord stoken en hier voor meer informatie over de haardhoutdagen van Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog