www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Boomfeestdag in boswachterij Staphorst

14 maart 2019 Boswachter Jos Kloppenburg in Overijssel

De landelijke boomfeestdag is inmiddels geweest op woensdag 13 maart. Op deze dag planten kinderen van basisscholen in het hele land honderdduizenden nieuwe boompjes en struiken. Maar 13 maart was ook ‘biddag voor het gewas’. Vandaar dat de boomfeestdag in Staphorst aankomende woensdag op 20 maart plaatsvindt.

Dit jaar is het voor de 63ste keer dat dit evenement is georganiseerd. Maar niet iedereen zal weten hoe het destijds is ontstaan. In 1954 verscheen een publicatie ‘World Festival of Trees’ van de FAO (Food and Agriculture Organization), de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Daarin werd gesteld dat ‘belangstelling voor bomen noodzakelijk is om te kunnen inzien dat bomen bijdragen aan het welzijn en de welvaart van een natie.

Waarde van bossen

Bomen versieren huizen en steden. Bossen beschermen de bodem, houden water vast en verzachten het klimaat. Ze bieden een woonplaats aan het wild en vormen een rustpunt voor de mensen. De beschermende invloed van bossen houdt niet op bij de landsgrenzen, is niet beperkt tot één natie. Daarbij komt dat houttekorten kunnen worden aangevuld vanuit gebieden met een overschot. Om bosproducten zo goed mogelijk te verdelen over de wereld, zodat zoveel mogelijk mensen ervan profiteren, is het nodig dat de hele wereld de waarde van bossen inziet. Gealarmeerd door de omvang van de mondiale ontbossing, is in een daarop volgende vergadering ieder land opgeroepen om deel te nemen aan een World Festival of Trees, om dit tegen te gaan.

Op initiatief van Prof. G. Houtzagers, hoogleraar in de houtteelt en de bosgeschiedenis en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging, is een dergelijk boomfeestdag vormgegeven. En zo reageerde Nederland in 1956 als eerste niet-Amerikaanse, staat met de oprichting van het Landelijk Comité Boomplantdag. Dit comité werd in 1980 omgedoopt in de Stichting Nationale Boomfeestdag. In Park Berg en Bos van de gemeente Apeldoorn vierden 1600 schoolkinderen op 10 april 1957 de eerste Nationale Boomfeestdag zoals we dit nu nog doen.

Nieuwe generatie

Tegenwoordig nemen er jaarlijks ruim 400 gemeenten deel aan de Nationale Boomfeestdag. Ieder jaar planten meer dan 150.000 kinderen een honderdduizenden bomen en struiken. In de 63 jaar dat de stichting nu bestaat zijn dat er al ruim 12,5 miljoen!
Op 20 maart gaan er zo’n 270 kinderen van 9 basisscholen uit de gemeente Staphorst in de boswachterij Staphorst een stukje bos aanplanten met zo’n 2000 grove dennen. De schoolklassen starten om het kwartier en de leerlingen lopen een speurroute met prijsvraag naar de plantplek. Daar staan boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer klaar om hen te helpen en samen met de wethouder wordt een lindeboom geplant.

Rond het middaguur heeft de boswachterij Staphorst er een nieuwe generatie boompjes bij.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog