www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Video’s natuurinclusieve landbouw Overijssel

26 november 2020 boswachters in Overijssel

Natuurinclusieve landbouw, een breed begrip en ook een begrip dat veel vragen oproept. Wat houdt het nu precies in? Hoe werkt de toepassing? Is het financieel haalbaar? Wat is de win-winsituatie? Wat houdt het programmaplan van Staatsbosbeheer in? Dit waren vele vragen die boeren uit Overijssel hadden over dit onderwerp. Als gastblogger vertel ik in deze blog de uitkomsten van mijn onderzoek hierover, en ga ik in op het opgeleverde mediaproduct.

Wie ben ik?

Mijn naam is Nathalie Drenth. De afgelopen periode ben ik bezig geweest met de laatste fase van mijn opleiding: afstuderen bij Staatsbosbeheer op het gebied van natuurinclusieve landbouw in Overijssel. Ik ben 21 jaar en inmiddels afgestudeerd voor de opleiding Creative Business (Media, Informatie en Communicatie) aan Hogeschool Saxion.

Wat heb ik gemaakt?

Tijdens het afstuderen is het de bedoeling dat ik een mediaproduct creëer op basis van een onderzoek met verschillende testen. Het onderwerp ging over natuurinclusieve landbouw in Overijssel. Hiervoor heb ik vier verschillende video’s gemaakt. Uit verschillende gesprekken met boeren kwam dat zij behoefte hadden aan informatie over de inhoud van natuurinclusieve landbouw, de toepassing en het financiële aspect. Ook gaven ze aan dat een combinatie van het verhaal van een natuurinclusieve boer met werkvelddeskundigen een goede manier was om de informatie over te brengen. De vier video’s gaan elk dieper in op verschillende vormen van (natuurinclusieve) landbouw: akkerbouw, vleesvee, melkvee en gemengd. Tevens wordt het programmaplan ‘Natuurinclusieve Landbouw’ van Staatsbosbeheer toegelicht en wordt de visie vanuit LTO verteld over dit onderwerp.

Waarvoor en waarom belangrijk?

De video’s zijn gemaakt om boeren informatie te bieden over de mogelijkheden van natuurinclusieve landbouw. Het begrip lijkt zo ver weg, maar een eerste stap is sneller gemaakt dan men denkt. Ook staan de contactgegevens in de video, zodat er bij interesse contact gezocht kan worden. In deze tijd is samenwerking belangrijk. De video’s hebben niet als doel om mensen te pushen. Het is een vrijblijvende uitnodiging om te kijken wat mogelijk is, en om elkaar te helpen. Op YouTube vind je alle vier de video’s. Dit zijn de linkjes:

Boer & Boswachter #akkerbouw

Boer & Boswachter #gemengd bedrijf

Boer & Boswachter #melkvee

Boer & Boswachter #vleesvee

Afstuderen bij Staatsbosbeheer

Afstuderen bij Staatsbosbeheer was een hele leerzame tijd. Het is bijzonder om bij een organisatie af te studeren met zoveel gepassioneerde werknemers. Graag wil ik iedereen bedanken die mij heeft geholpen in deze periode, waaronder alle mensen van Staatsbosbeheer waar ik mee heb samengewerkt, Saxion, LTO, de boeren uit Overijssel die mij geholpen hebben bij het onderzoek en de natuurinclusieve boeren uit de video’s. Bedankt dat jullie je verhaal met mij en de wereld wilden delen.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog