www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Aanleg Natuurbeleefpad Vennengebied

15 april 2013 rivierengebied in Rivierengebied

Staatsbosbeheer start eind april met de aanleg van een Natuurbeleefpad in de Overasseltse en Hatertse Vennen. Het pad is bedoeld om kinderen spelenderwijs met de natuur te verbinden. Er worden vier natuurlijke speelaanleidingen parallel aan de huidige rode wandelroute gerealiseerd die bezoekers uitnodigen tot een grotere beleving van het Vennengebied. Kinderen worden geprikkeld om spelenderwijs enkele bijzondere dieren te ontdekken die hier voorkomen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden medio juni afgerond.

Met name voor gezinnen met kinderen is er veel te beleven. Er wordt een dassenburcht nagebouwd waar kinderen kunnen ontdekken hoe een das leeft. Daarnaast worden de thema’s  ‘vlieg als een boomvalk’, ‘klim als een eekhoorn’ en ‘zweef als een libelle’  gerealiseerd. De speelaanleidingen worden met elkaar verbonden door de huidige rode route die op enkele punten wordt aangepast.

Gezonde beleving

Kinderen komen in ons land niet vanzelfsprekend in contact met de natuur. Toch is dat contact heel waardevol. Natuur is in de eerste plaats gewoon leuk voor kinderen, maarCorien_DSC2395 heeft ook allerlei positieve effecten op hun gezondheid en ontwikkeling. Spelen in de natuur stimuleert hun creativiteit en sociale intelligentie. Daarnaast voorkomt het overgewicht. Natuur is niet alleen onmisbaar voor kinderen, maar kinderen zijn ook onmisbaar voor de natuur. Zij zijn immers de toekomstige natuurbeschermers, beleidsmakers, boeren, burgers en bouwers. Staatsbosbeheer ziet het daarom als een belangrijke taak om kinderen en natuur met elkaar te verbinden. 

Gezinnen

Het Vennengebied is druk bezocht. Het natuurgebied is een begrip in de omgeving. Met name de huidige rode route wordt door zijn ligging en afstand veel gebruikt door gezinnen gezin vennengebiedmet kinderen. Mensen die het gebied bezoeken stappen uit hun auto of van hun fiets op één van de 2 parkeerplaatsen die aan weerszijde van de route liggen en lopen vervolgens het gebied in. Bij beide startpunten is horeca aanwezig. Mensen kunnen hier vooraf of nadien een pannenkoek eten of een kopje koffie drinken. Op beide parkeerplaatsen komen nieuwe informatiepanelen te staan waarop het Natuurbeleefpad wordt aangegeven en toegelicht. De tekstuele uitleg wordt bewust minimaal gehouden om de thema’s zo veel mogelijk voor zichzelf te laten spreken.

reageren

geef een reactie

 • hans vermeulen
  13 april 2014 om 17:12

  Waar is de libelle en eekhoorn beleving gebleven? In 2013aangelegd nu al opgeruimd . kapitaal verkwisting zou ik zeggen.

  • rivierengebied
   15 april 2014 om 07:53

   Het klopt inderdaad dat het Natuurbeleefpad in het Vennengebied voor een deel is verwijderd. Dat is natuurlijk buitengewoon teleurstellend. Er is het afgelopen jaar in het kader van de flora- en faunawet bezwaar aangetekend tegen het Natuurbeleefpad door enkele omwonenden. Daarbij is de inspectiedienst van het ministerie van EZ betrokken geweest.
   Uit de procedure die hierop volgde zijn de indieners van het bezwaarschrift in het gelijk gesteld. Dat betekent dat wij van de vier elementen er drie hebben verwijderd en wel de dassenburcht, de libelle en het eekhoornpad. De boomvalk, nabij het Uiversnest (De Diervoort) blijft gehandhaafd.
   Op dit moment beraden wij ons op een alternatief om gezinnen op een andere wijze optimaal het natuurbeleefpad te laten beleven. Tot die tijd is het voor u wellicht een idee om eens te gaan kijken in het Avonturenbos in het Groesbeekse Bos. Hier is vorig jaar een groot speelbos geopend. Informatie hierover vindt u via http://www.avonturenbos.nl
   Hopelijk heb ik u zo voldoende geïnformeerd. Groeten, Corien Koreman (boswachter Rijk van Nijmegen-Zuid)

  • Hans Vermeulen
   16 april 2014 om 18:48

   Dank voor de duidelijke uitleg. Buren snap ik niet helemaal maar dat zal aan mij liggen.

 • Arjan
  6 juni 2013 om 00:40

  Bedankt voor je duidelijke uitleg Willie…

 • willie liebers
  15 mei 2013 om 07:32

  de nachtboswachter van af terrein bij poort bosrand werkenrode richting dekkerswaldt met een boog af wijkendt richting bieseltsebaan richting maldensebaan door kraaiendal richting parkeerplaats 200 meter voor bosrandstekkenberg met aansluiting richtingwerkenrode langshondenveldt terug poortje werkenrode ben blij dat er mee gedacht wordt hebben we gelijk ook de doelgroep van werkenrode die ook graag het bos in gaan in hun scootmobiel of rolstoel dekkers waldt zou er ook bij kunnen en burgers kunnen het pad via maldensebaan

 • denachtboswachter
  20 april 2013 om 06:35

  wanneer komt er een mooien route voor mensen die in een scootmobiel of rolstoel zitten deze doel groep komt niet aan bod en alles wat goed kan wel ra maar waar.

  • rivierengebied
   6 mei 2013 om 07:42

   Dat vind ik een goede tip van je Willy, bedankt.

  • ima
   17 augustus 2013 om 14:40

   De Hatertse vennen is nu juist een gebied dat heel goed toegankelijk is voor scootmobiels en rolstoelen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog