www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Bijzondere akkerplanten in het Vennengebied

12 juni 2014 rivierengebied in Rivierengebied

Op zondag 29 juni organiseert Staatsbosbeheer samen met het IVN een wandeltocht. Deze wandeling leidt u langs de mooiste natuurakkers in het Vennengebied. Daar vertelt een ervaren gids u uitgebreid over de bijzondere  soorten planten die het gebied rijk is. Een absolute must voor de echte plantenliefhebbers onder ons. De wandeling duurt van 10 tot 12 uur. Aansluitend kan genoten worden van een lekkere kop soep in Boerderij de Eikenhorst.

Korenbloem
Korenbloem

De Overasseltse en Hatertse Vennen vormen een prachtig gebied vlak bij Nijmegen. Het gebied heeft met zijn heide, bos en vennen een unieke flora en fauna. De vennen zijn natuurlijk de meest kenmerkende elementen van het landschap, maar het gebied heeft nog een andere kant. Een kant die veel minder mensen kennen. Zo heeft het Vennengebied een aantal schitterende natuurakkers waarop verscheidene bijzondere akkerplanten groeien (ook wel akkerkruiden genoemd).

Overblijvende Ossentong
Overblijvende Ossentong

Waar deze bijzondere plantensoorten enkele decennia geleden nog gewoon op de akkers groeiden, zijn ze stilaan aan het verdwijnen. Veel van deze akkerkruiden staan tegenwoordig niet meer tussen het graan, maar tussen andere bedreigde plantensoorten op de rode lijst. Een slechte zaak natuurlijk! Staatsbosbeheer doet dan ook hard zijn best om een aantal van deze bijzondere soorten weer terug te krijgen. En niet zonder succes! Want op de natuurakkers in en rond het Vennengebied zijn een groot aantal van deze planten, zoals glad biggenkruid, korensla en de akkerleeuwenbek, weer volop te bewonderen. Dit laten wij u graag met eigen ogen zien!

Klaproos
Klaproos

‘Een (voedsel)rijke bodem’, het klinkt helemaal niet verkeerd. Maar een voedselrijke bodem zorgt voor veel voorkomende plantensoorten.  Het is juist in een voedselarme bodem, dat allerlei zeldzame soorten goed gedijen. Medewerkers van Staatsbosbeheer hebben de grond zo bewerkt dat de soorten die de laatste decennia zo rap verdwenen zijn, de kans krijgen om weer omhoog te komen. De grond moet hiervoor op de juiste manier worden geëgt en dat vereist de nodige vakkundigheid. De grond moet wel omgewoeld worden, maar de machines mogen hierbij niet verder dan 20 cm graven.

reneger

Datum: Zondag 29 juni; Start: 10.00 uur; Duur Wandeling: 2 uur; Startlocatie: Boerderij De Eikenhorst: Staddijk 1 Wijchen; Aanmelden is verplicht en kan tot donderdag 26 juni via rijkvannijmegen@staatsbosbeheer.nl; Kosten (inclusief kop soep): € 8,00 voor volwassenen; kinderen tot en met 12 jaar € 6,00

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog