www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

575 kinderen poetsen uiterwaarden Gelderse Poort schoon!

3 april 2015 rivierengebied in Rivierengebied

Op 7, 8 en 9 april gaan 7 basisscholen uit de omgeving met Staatsbosbeheer, FREE Nature en Stichting Lingewaard Natuurlijk vuil opruimen in de uiterwaarden van de Gelderse Poort. Staatsbosbeheer organiseert deze grootste vuilruimactie in de uiterwaarden langs de Waal. Dit jaar is al de 12e editie. De actie is elke keer weer een groot succes. Het levert zakken vol met plasticsoep op, dat allemaal aangespoeld is na het hoogwater van de Waal, én kinderen met rode wangen die genieten van de wildernis aan de rivier.

Foto: Henk Baron
Foto: Henk Baron

Struinend door de natuur rapen de 575 kinderen alles op wat aangespoeld is: lege flessen, plastic verpakkingen, blikjes, touw, en soms zelf stoelen of schoenen. Vaak ontstaat er spontaan een wedstrijdje wie de meeste vuilniszakken heeft aan het einde van de ochtend of de middag. “Onze ervaring met het vuilruimen is zeer positief. De meeste kinderen vinden het leuk om te doen en zijn enthousiast bezig. En daarbij leren de kinderen hun omgeving schoon te houden!” zegt boswachter Rick Basten. Dit jaar worden de Bisonbaai, Bemmelse Waard, Gendtse Waard, Oosterhoutse Waard, Erlecomse Waard en de Bakenhof door de kinderen aangepakt.

Foto: Henk Baron
Foto: Henk Baron

De scholen komen met één of meerdere klassen naar de uiterwaarden van Staatsbosbeheer. De boswachter van Staatsbosbeheer staat bij de afgesproken plaats klaar met handschoenen, vuilniszakken, geeft een korte instructie over het nut van vuilruimen, de riviernatuur, hoe om te gaan met de grote grazers in het gebied en andere praktische zaken. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag.

Wildernis aan de rivier

In de Gelderse poort hebben wind, water en dieren vrij spel. Hoogwater vormt rivierduinen en neemt zaden van planten mee. De wilde paarden en runderen beïnvloeden het landschap van graslanden, ruigtes, struiken en waterplassen. De riviernatuur en waterveiligheid gaan hand in hand. Helaas ligt er ook veel aangespoeld afval in de uiterwaarden dat meegekomen is na een hoogwater van de Waal. Staatsbosbeheer werkt dit jaar samen met gemeente Lingezegen, gemeente Arnhem en de DAR. Zij zorgen er voor dat het afval weer verder verwerkt wordt.

Na de poetsbeurt van de kinderen kunnen wandelaars straks weer volop genieten van de schone natuur en kunnen de runderen en paarden die er lopen weer veilig grazen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog