www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Oranjetipje geeft de lente kleur!

21 april 2016 rivierengebied in Rivierengebied
image
Het mannetje

Lente
Als boswachter kan ik eindeloos genieten van het voorjaar. Bomen en struiken staan in bloei of ontvouwen hun eerste frisse groene blaadjes. Het resultaat is meteen zichtbaar en een genot voor het oog. Zoveel tinten groen, zoals nu in het voorjaar, zie je zelden. De terug gekeerde zangvogels maken het voorjaarsgevoel compleet. Vanuit het frisse groen zingen zij het hoogste lied! Toch is er een diertje dat me het ultieme lentegevoel geeft, namelijk het oranjetipje.

Het oranjetipje
Het oranjetipje is een prachtige dagvlinder van klein formaat. Van een afstandje lijkt het een klein uitgevallen koolwitje, maar als je goed kijkt en de moeite neemt om voorzichtig dichterbij te komen zie je dat schijn bedriegt.
Het mooie kleine witte vlindertje schittert tijdens zijn vlucht door het luchtruim met prachtige oranje vlekjes op het eind van haar vleugels. Als het oranjetipje eenmaal is geland op een pinksterbloem, en haar vleugels sluit, zie je pas echt haar ware schoonheid. De onderkant van de vleugels zijn namelijk schitterend groen, met een wit vlekkenpatroon.

Eitjes
Het vlindertje legt haar eitjes graag op pinksterbloemen, maar ook op look-zonder-look. Per plant zet het vrouwtje meestal maar één eitje af, soms twee. Ze geeft een geursignaal af, zodat andere vrouwtjes een andere plant kiezen. Na ongeveer anderhalve week komt er een klein groen rupsje uit, met op zijn rug een witte streep en kleine zwarte puntjes. Het rupsje voedt zich met bloemen tot hij ongeveer drie centimeter lang is. Dan verpopt de rups onopvallend in de struiken, omdat de pop sprekend op een stekel lijkt.

image
Het vrouwtje

Wil jij het oranjetipje zien?
De plek om ze te bekijken is nu in de Gelderse Poort. Langs de dijk en in de Groenlanden staan duizenden pinksterbloemen in bloei. Wacht niet te lang, want het vlindertje leeft maar drie weken.

Tot ziens in de Gelderse Poort!

Thijmen van Heerde
Boswachter

 

reageren

geef een reactie

  • Swallowtail elected favourite Dutch butterfly | Dear Kitty. Some blog
    21 april 2016 om 19:46

    […] Holly blue butterfly 1300 votes 3. Peacock butterfly 1199 4. Orange tip 1112. See also here 5. Comma […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog