www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Bijzondere vangst in de Ooijpolder

25 april 2016 rivierengebied in Rivierengebied

In de Ooijse Graaf, een gebiedje met riet en wilgenbos in de Ooijpolder bij Nijmegen, wordt al 20 jaar wetenschappelijk vogelringonderzoek uitgevoerd. Voor het Constant Effort Site project (CES) wordt volgens een vaste methodiek twaalf keer per broedseizoen een ringsessie gehouden. De hierin gevangen vogels worden gemeten, gewogen en geringd. Door de vogels een klein ringetje met een unieke code erop te geven zijn vogels individueel herkenbaar en te volgen. Op circa 40 locaties in Nederland wordt meegedaan aan dit project. Door de resultaten tussen verschillende locaties en jaren te vergelijken worden trends berekend die essentieel zijn om te kunnen begrijpen waarom sommige soorten vooruit en anderen achteruit gaan. Het is één van de meest waardevolle vogelringprojecten in Nederland.

Bram Ubels met zwartkoprietzanger, foto Harvey van Diek
Bram Ubels met zwartkoprietzanger, foto Harvey van Diek

Tijdens de eerste ringsessie van 2016, op 21 april, werd een onverwachte en buitengewoon spectaculaire vangst gedaan. Er hing een Zwartkoprietzanger in het net. Deze uit Zuid- en Zuidoost-Europa afkomstige soort werd nog nooit eerder in Nederland waargenomen. De vogel is na het ringen gefotografeerd en direct weer losgelaten in het gebied. In de avond werd de vogel iets verderop zingend teruggevonden. Omdat de Zwartkoprietzanger vanaf de openbare weg te horen was en een hoop vogelaars al op de hoogte waren van de vangst werd besloten de locatie vrij te geven. Op 22 april is de zingende vogel door ongeveer 300 vogelaars bezocht en ook op 23 april hebben ruim 100 vogelaars de vogel gehoord. Slecht een enkeling heeft het geluk gehad een glimp van de vogel op te vangen. Hoe de vogel hier terecht is gekomen is niet bekend, maar mogelijk is hij met een zuidenwind van afgelopen tijd hierheen geblazen.

Bram Ubels

reageren

geef een reactie

 • sjakkelien
  6 mei 2016 om 11:10

  Super Bram !!!! een groot geluksmoment voor jou !!! Het is je gegund !!!
  en je staat er mooi op ,dat vogeltje ook trouwens !!
  Hoi Sjakkelien

 • Trapped between work and a social event: zwartkoprietzanger gedipt | VogelPunt
  25 april 2016 om 21:19

  […] was het raak: op een ringbaan in de omgeving van Nijmegen werd deze megazeldzame vogel gevangen! (Voor het verhaal zie deze link) Bij het bekend worden was heel vogelend Nederland direct in rep en roep! Al weet je als […]

 • Rare moustached warbler ringed in the Netherlands | Dear Kitty. Some blog
  25 april 2016 om 20:48

  […] from the blog of Staatsbosbeheer in the rivers country of Gelderland province in the Netherlands today, about ringing birds in Gelderse Poort nature […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog