www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Machtsstrijd hengsten in de Klompenwaard

10 juni 2016 rivierengebied in Rivierengebied

FREE Nature en Staatsbosbeheer hebben afgelopen week verschillende berichten gekregen over verwondingen bij de Konikpaarden in de Klompenwaard.
Deze verwondingen zijn veroorzaakt door de leidhengst van de harem (een groep merries) en zijn ontstaan tijdens gevechten om het leiderschap van deze harem.

image

Vruchtbaar
Afgelopen maand zijn er veulens geboren in de groep en nu zijn de merries weer hengstig (vruchtbaar). De mogelijkheid om zich voort te planten heeft drie vrijgezelle hengsten er toe aangezet om dichter dan gebruikelijk in de buurt van de harem te komen. Met als gevolg dat de leidhengst zijn standpunt “weg wezen, anders krijg je met mij van doen” kracht heeft bijgezet. Dit heeft flinke verwondingen opgeleverd.

image
Machtsstrijd Konikpaarden Foto: Fokko Erhart

Extra toezicht
FREE Nature houdt het genezingsproces de komende weken nauwlettend in de gaten. Indien nodig wordt er veterinaire ondersteuning geboden. We wachten het nog even af, omdat de paarden heel goed zelf kunnen herstellen van dit soort verwondingen. Bovendien veroorzaakt een behandeling veel stress bij de paarden en is daarmee een risico voor nog meer verwondingen, of erger!

Boswachter Thijmen van Heerde heeft een filmpje van één van de gevechten  op Periscope gezet. En ja, ook een boswachter verspreekt zich wel eens!

Natuurlijke begrazing
FREE Nature zet Konikpaarden (en runderen) in voor natuurlijke begrazing. Het doel is om de dieren zo veel mogelijk hun gang te laten gaan. Bijvoorbeeld door meerdere mannelijke en vrouwelijke dieren bij elkaar te laten lopen. Daardoor worden er jaarlijks veulens geboren en zijn er onderlinge interacties tussen de verschillende dieren. Hierbij vormen sociale interacties een belangrijk onderdeel van het leven in een kudde.

Komst harem
De harem is afgelopen winter naar de Klompenwaard gebracht en tot een week geleden liepen de vrijgezelle hengsten met een grote boog om de harem heen, omdat ze geen zin hadden in heibel met de dienst doende hengst.
Onderzoek van gedragsdeskundigen leert dat bij gevechten tussen hengsten het er heftig aan toe kan gaan, zelfs met de dood gevolg. Maar als één van de rivaliserende hengsten zich overgeeft door, net als honden doen, op de rug te gaan liggen, dan stopt het gevecht accuut.

Voor meer informatie:
Fokko Erhart – beheerder FREE Nature, 06-50 415 721
Thijmen van Heerde – boswachter Staatsbosbeheer, 06-51 207 166

reageren

geef een reactie

  • rivierengebied
    21 juni 2016 om 21:36
  • gert de graaf
    12 juni 2016 om 13:56

    Mooi geschreven stuk, en zo hoort het ook, de natuur zijn natuurlijke gaan laten gaan. Alleen als het echt echt niet anders kan ingrijpen, het zijn in principe zelf genezend grazers, in het wild staan ze er ook alleen voor, ik volg de harem op de landtong te Rozenburg al jaren en zie het ook zo gebeuren prachtig..
    Zie mijn site. http://www.gertdegraaf.jalbum.net

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog