www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Haardhoutdag in Groesbeek

14 februari 2017 Boswachter Thijmen van Heerde in Rivierengebied

Vers brandhout direct uit het bos? Dat kan! Zaterdag 18 februari verkoopt Staatsbosbeheer weer haardhout in het Groesbeekse Bos. Het hout ligt gezaagd in stukken langs het bospad. Zelf zagen met een motorzaag is vanwege veiligheid niet toegestaan.

Beperkt aanbod
Het haardhout moet zelf worden afgehaald en opgeladen. Natuurlijk moet het hout nog wel gekloofd en gedroogd worden. Vers gezaagd hout zit namelijk nog vol vocht. De voorraad haardhout is beperkt, dus kom op tijd, want op=op.

Goed om te weten
Het hout ligt op stapels langs de Maldensebaan. De stammen hebben een lengte van ca. 2 meter en een diameter van 15 tot 25 cm. Er gaan ongeveer 22 stammen in een kuub. U betaalt €2,50 per stam en kunt maximaal 3 kuub afnemen, zolang de voorraad strekt. U kunt ter plaatse alleen contant afrekenen bij medewerkers van Staatsbosbeheer. Reserveren is niet mogelijk.

Veiligheid
Vanwege veiligheid, van u en andere mensen, mag er op de locatie niet door u zelf gezaagd worden. Draag handschoenen, stevig schoeisel en zorg voor een goedgekeurde aanhangwagen.

Houtoogst
Van de ruim 90.000 hectare Nederlands bos die Staatsbosbeheer beheert, is circa een derde natuurbos. In dit bos staat het natuurlijke proces voorop. Daarom laten we dood hout zoveel mogelijk liggen, als bron voor nieuw leven. Ongeveer twee derde is multifunctioneel bos. Dit beheren we met verschillende doelen, zoals het oogsten van hout.

Het overgrote deel van het hout dat Staatsbosbeheer oogst wordt industrieel verwerkt. Bijvoorbeeld tot meubels en tuinhuisjes. Maar ook tot biobrandstof en het wordt gebruikt voor de productie van pallets. Een klein deel wordt als openhaardhout verkocht aan particulieren. Het hout van Staatsbosbeheer is natuurlijk FSC-gecertificeerd.

Practische informatie
Datum: zaterdag 18 februari 2017
Tijd: 09.00-15.00 uur
Locatie: Entree van het Groesbeekse Bos bij de kruising Nijmeegsebaan-Maldensebaan (t.h.v. sportpark Germania en de motorcrossbaan)
Informatie: boswachter Roel van Ark T. 06 12706981 
E-mail r.ark@staatsbosbeheer.nl of kijk op www.staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

 • Richard
  5 december 2017 om 14:06

  Kan je me vertellen wanneer de houtdagen voor de open haart zijn in Groesbeek BVD Richard

  • Boswachter Lydie van Santen
   7 december 2017 om 14:22

   Beste Richard, naar verwachting zal de haardhoutdag in Groesbeek in februari 2018 gehouden worden. We zullen dit natuurlijk ook aankondigen via de blog en twitter.
   Hartelijke groet, Lydie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog