www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Hoogwater zakt; hoe nu verder?

29 juli 2021 Boswachter Claudia Wessel in Rivierengebied
Achtergebleven afval

Achtergebleven afval Foto: Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer

Na een hausse aan water de afgelopen tijd, heeft het Rivierengebied gelukkig de hoogste waterstand achter de rug. De uiterwaarden vallen steeds verder droog. We inventariseren momenteel samen met diverse partners wat de schade is aan natuur en infrastructuur. We waarderen de betrokkenheid van mensen die zich melden en willen helpen met opruimen enorm. In het Westelijk deel van het Rivierengebied organiseren we op 5 augustus een opruimactie. Voor het Oostelijk deel van het Rivierengebied volgt later meer informatie over het opruimen.

Wat zijn de gevolgen van het hoogwater?

In het zwaar getroffen Limburg stuitten onze collega’s op flink wat groot afval, zoals koelkasten, boomstammen, olievaten en plastic. Het is duidelijk dat het meeste afval in Zuid-Limburg is achtergebleven. Hoe noordelijker je komt, hoe minder je vindt. In onze gebieden treffen we tot nu toe veel kleiner afval aan en dan vooral plastic. Maar we hebben mogelijk ook andere problemen. Het water kan bijvoorbeeld rasters en hekken kapot hebben gemaakt. Dan kan het vee niet direct terug naar een gebied. Verder kunnen ook wandelroutes, bebording, bankjes en andere voorzieningen schade hebben. In hoeverre dat ook echt zo is, kunnen we nu nog niet zeggen. Alles wat stuk is, repareren we zo snel mogelijk. Hoe lang dit gaat duren, kunnen we nu nog niet zeggen.

Oproep: opruimactie Rivierengebied West op 5 augustus

Volgende week donderdag ruimen de boswachters van het Rivierengebied West tussen 10.00 en 15.00 uur vuil in de Gamerensche waarden, de Breemwaard en in de Dreumelsche waard. Iedereen die tijd en zin heeft om mee te helpen, nodigen we van harte uit om zich bij ons aan te sluiten. Ruim je liever op in een andere uiterwaard? Dat kan ook! Wij rijden donderdag 5 augustus ook langs alle andere Waaluiterwaarden van Staatsbosbeheer tussen de brug bij de N323 bij Beneden Leeuwen en Slot Loevestein in het Munnikenland om gevulde vuilniszakken op te halen. Laat je zak achter bij een ingang, dan nemen wij hem mee. Denk bij het ruimen van vuil altijd om je eigen veiligheid: draag handschoenen en en raak geen gevaarlijke voorwerpen aan (zoals naalden of lekkende blikken met olie).

Vuil ruimen in de uiterwaarden
Vuil ruimen in de uiterwaarden Foto: Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer

Voor Oostelijk Rivierengebied volgt meer informatie z.s.m.

Voor de gebieden ten Oosten van Beneden Leeuwen volgt later meer informatie over het opruimen in de uiterwaarden. Houd hiervoor dit blog in de gaten!

 

reageren

geef een reactie

  • H.bestevaar
    3 augustus 2021 om 14:50

    Ik wil ook graag helpen liefst dreumelse waard. Maar ik ben daar niet bekend en deze oproep is weinig concreet. Is er een verzamelplaats? Waar kan je het beste parkeren? Wat moeten we zelf meebrengen?

  • A. Veldman
    3 augustus 2021 om 09:18

    Reuze leuk dit initiatief, en ik wil graag meedoen. Ik woon alleen niet in de buurt en er staat geen enkele verwijzing in dit artikel over waar te melden en over het hoe en wat. Dus graag wat meer concrete info.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog