www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Succesvolle vuilruimactie tegen plastic soep

10 april 2017 Boswachter Erik de Bruijn in Rivierengebied

Alweer de veertiende editie van de succesvolle Vuilruimactie in de Gelderse poort zit er op.

Het was alweer de veertiende keer dat Staatsbosbeheer een grote vuilruimactie organiseerde in de Gelderse poort. Dit jaar deden er acht basisscholen mee. In totaal Vijfhonderd kinderen hebben geholpen om de uiterwaarden langs de Waal en de Rijn schoon te krijgen.

In de uiterwaarden van de grote rivieren is veel afval te vinden. Deels is dit afval afkomstig van recreanten die het vuil achter laten. Na een periode met hoog water blijft er ook veel aangespoeld afval achter in de uiterwaarden. Om de natuur mooi en gezond te houden is het van belang dat dit afval opgeruimd word. Dieren kunnen zich verwonden of verstrikt raken in het vuil. Het afval kan ook met het volgende hoog water weer in de rivier komen en naar zee drijven. Het gevolg hiervan is dat de plastic soep in de zeeën uitbereid.

Staatsbosbeheer benadert al veertien jaar basisscholen in de Gelderse poort om hulp te vragen bij deze jaarlijkse schoonmaakactie. Elk jaar doen leerlingen en leraren vol enthousiasme mee. Lekker een dag naar buiten en de natuur een handje helpen. Voor de kinderen is het een mooie manier om zich bewust te worden van de gevolgen van afval in de natuur. Ook genieten ze van het buiten zijn en ervaren daarmee het belang van gezonde natuurgebieden.

Naast De Basisschoolleerlingen en Staatsbosbeheer hebben ook FREE Nature, de gemeenten Arnhem, Nijmegen, Rijnwaarden, Lingewaard, Duiven en Berg en Dal deelgenomen aan de actie. De gemeenten hebben zorggedragen voor het afvoeren van het verzamelde afval.

Dit jaar hadden we geluk met het mooie voorjaarsweer. Tijdens het werk konden we genieten van de lente en daarna onder het genot van drinken en een lekkere koek even uitblazen in het gras.

 

Bedankt!

Middels dit bericht wil ik graag de gemeenten, Dar, FREE Nature, collega’s, vrijwilligers en de kinderen en begeleiders van de basisscholen; Sint Laurentius, ’t Scathe, De Geldershof, de Bernadetteschool, Margarethaschool, Op Weg, IKC de Vonkenmorgen en IKC de Tichelaar bedanken voor hun inzet. Ik hoop dat veel mensen en dieren gaan genieten van de opgeruimde uiterwaarden en dat we volgend jaar voor de vijftiende vuilruimactie veel aanmeldingen krijgen. Bij deze zijn alle scholen uit de Gelderse poort uitgenodigd om in 2018 deel te nemen.

Groeten,

Erik de Bruijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog