www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Natuurlijker, toegankelijker en aantrekkelijker

21 november 2017 Boswachter Thijmen van Heerde in Rivierengebied

De Stadswaard is een wild natuurgebied, vlakbij het centrum van Nijmegen. Vanaf de Waalkade hoef je maar één brug over te steken, de Ooijpoort, en dan sta je ineens met je voeten in prachtige riviernatuur. Het gebied is onderdeel van het 3000 hectare grote natuurgebied de Gelderse Poort, het begin van de Nederlandse delta. In de Stadswaard is een herinrichtingsproject afgerond dat meer natuur brengt en het gebied aantrekkelijker en uitdagender maakt voor de bezoekers. Er is een lange nevengeul gegraven die in verbinding staat met de Waal. Een nieuwe voetgangersbrug over deze geul maakt allerlei rondjes door het struingebied mogelijk. Stapstenen in de geul en speelaanleidingen langs de geul maken het gebied een paradijs voor kinderen.

Opening

De officiële opening van de Stadswaard ging van start in het nieuwe natuur- en cultuurhistorisch centrum ‘De Bastei’, dat aan de Waalkade staat. Dit centrum, momenteel nog volop in de steigers, is bedoeld om de stad, natuur en cultuurhistorie samen te brengen. Bij de opening waren zowel betrokken mensen vanuit het project, als buurtbewoners rondom de Stadswaard aanwezig. De herinrichting is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, de provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen. In 2015 gestart en nu dus echt afgerond.

Vanuit de Bastei ging de groep met een zonnetreintje van stichting steen en natuur naar de Stadswaard. Tijdens een wandeling in de stralende zon kon ik laten zien wat de geul al heeft opgeleverd. Een vos heeft een hol in de steile oeverwand, oeverzwaluwen nestelden er al en die gaten zijn nu in de herfst ingenomen door een paartje ijsvogels. In het prachtige natuurgebied zijn ook reeën en dassen te vinden. Oog in oog staan met galloways en koniks kan ook, die grazen hier om de vegetatie gevarieerd te houden. Halverwege deze wandeling werd het natuurgebied, met een paar galloways als extra publiek, officieel geopend verklaard door de bestuurders van de samenwerkingspartners.

Bestuurders openen Stadswaard

Komen jullie ook eens kijken?

Afgelopen zondag ging ik op pad met Laurens Tijink van omroep Gelderland om al vast een kijkje te nemen in de Stadswaard.
Lees en luister hier meer over de natuur in de Stadswaard.D

Dit filmpje is ook erg de moeite waard!

reageren

geef een reactie

  • Bea Peeters-Nillesen
    21 november 2017 om 12:21

    Helemaal eens met boswachter Thijmen van Heerde! De Stadswaard is een feestje om natuurervaringen op te doen, zo dicht bij het stadscentrum. Iedere keer tijdens excursies of cursussen van het IVN rondom de natuur krijg ik van deelnemers die reactie. En ook afgelopen vrijdag tijdens een zonnige officiële oplevering na de werkzaamheden werd dat weer bevestigd.
    Bea Peeters-Nillesen, natuurgids en docent IVN Rijk van Nijmegen

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog