www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Uiterwaarden Gelderse Poort gaan tijdelijk op slot

3 januari 2018 Boswachter Thijmen van Heerde in Rivierengebied
beverfamilie boven op een burcht

Staatsbosbeheer sluit tijdelijk de uiterwaarden in de Gelderse Poort en adviseert haar bezoekers om het fascinerende hoogwater vanaf de dijk te beleven. Op deze manier krijgen de wilde dieren de rust die ze in deze periode juist nodig hebben. De boswachter van Staatsbosbeheer vraagt haar bezoekers begrip te hebben voor deze situatie.

De vele neerslag in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland zorgt ervoor dat uiterwaarden in de Gelderse Poort gedeeltelijk of geheel onder water komen te staan. De rivier rolt weer even met zijn spierballen en laat zijn kracht zien. Een fascinerend schouwspel!

Voor de grote grazers van de uiterwaarden zijn daarom de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. De in het wild levende dieren zoals ree, haas, konijn, maar ook kleinere zoogdieren als muizen zoeken de hoger gelegen plaatsen in het landschap op. Dit gaat alleen goed als ze niet verstoord worden. Staatsbosbeheer heeft daarom besloten om de uiterwaarden tijdelijk af te sluiten voor het publiek. Als eerste worden de Millingerwaard en de uiterwaarden rondom de Bisonbaai afgesloten. Als het water nog hoger stijgt zullen ook andere uiterwaarden tijdelijk op slot gaan tot het water weer is gezakt.

Veel mensen trekken er op uit om naar de stijgende rivier te kijken, het wassende water heeft nu eenmaal een grote aantrekkingskracht. Mensen kunnen echter met hun bezoek aan de uiterwaard in deze periode de wilde dieren opjagen. Dit levert onnodige stress op bij de dieren en is eenvoudig te voorkomen door gepaste afstand te bewaren. Vaak wachten de wilde dieren rustig op de drogere delen in de uiterwaarden het hoge water af.

Heeft u nog vragen?
Thijmen van Heerde, Boswachter Staatsbosbeheer Gelderse Poort
Ooijse bandijk 36b, 5676 JE Ooij, Telefoon: 06 51207166
E-mail: t.heerde@staatsbosbeheer.nl

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog