www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

De zwarte stern krijgt eigen kanaal op Beleef de Lente

31 mei 2018 Boswachter Thijmen van Heerde in Rivierengebied
zwarte sterns op broedvlotje

Zwarte sterns op een broedvlotje in de Oude waal

Hij is git zwart, heeft 4000 kilometer gevlogen en broedt op een nestvlotje in de Gelderse Poort. Vanaf vandaag is deze bijzondere broedvogel live te volgen op Beleef de Lente. Met trots presenteer ik u " de zwarte stern"

Het is eind april als de zwarte sterns weer arriveren in Nederland. Ze hebben dan een kleine 4000 kilometer gevlogen en verzamelen zich rondom open water in ons land. Een van deze locaties is de Gelderse Poort waar ik boswachter ben. Het geluid, de vlucht en de kleuren van de vogel maken mij intens blij. Ik kan hier uren van genieten maar vanaf nu doe ik dat niet meer alleen. De zwarte stern is online te volgen!

Voorbereiding
Trots ben ik op mijn collega’s die samen met Luc Enting en Henk Wanders in een dag alle apparatuur hebben geplaatst bij de nestvlotjes van de zwarte stern. Zonnepanelen, accu’s, meters kabels, een camera en niet te vergeten de antenne die ons via wifi laat mee kijken naar deze prachtige vogels.

Zwarte stern
Al jaren broeden de zwarte sterns met wisselend succes in de Gelderse Poort en op een aantal andere locaties in Nederland. Het is een bijzondere vogel waar veel over te vertellen valt. De aankomende weken zal ik jullie op de hoogte houden van wat er voor de camera gebeurd en waarom de zwarte stern voor mij een bijzondere vogel is.

Live
Je kunt de zwarte stern online bekijken maar weet dat je ook altijd welkom bent om de vogel live in de Gelderse Poort te bewonderen. Dit kan op twee manieren:
In het entreegebouw van de Bastei hangt een tv scherm waar de zwarte stern live te zien is. De Bastei is het centrum voor natuur en cultuurhistorie aan de Waalkade in Nijmegen. Een paar weken geleden geopend en in het entreegebouw kunt u van alles ontdekken over de Gelderse Poort. Natuurlijk kun je ook de natuur in om de vogel live te zien. Een van de locaties waar dat heel goed kan is de Oude Waal bij Nijmegen. Vanaf de Ooijse bandijk kijk je prachtig op de nestvlotjes met de broedende zwarte sterns.

Samenwerking
Namens Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer wens ik jullie veel kijkplezier!

 

reageren

geef een reactie

 • Hanne
  12 juni 2018 om 20:13

  Hallo,
  ik zou graag een afzonderlijk bericht willen kunnen delen via e-mail. Zou deze mogelijkheid toegevoegd kunnen worden?
  B.v.h.d.!
  Groene groet, H@nne

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog