www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Blauwalg geconstateerd in de Bisonbaai

18 juli 2018 Boswachter Thijmen van Heerde in Rivierengebied
Bisonbaai

Recreanten opgelet! In de Bisonbaai is op 18 juli blauwalg geconstateerd na een inspectie. Op verschillende locaties zijn drijflagen met blauwalg waargenomen. De Provincie Gelderland waarschuwt de bezoekers van het natuurgebied hiervoor op de website zwemwater.nl. Zowel recreanten als hondenbezitters wordt afgeraden om op deze locaties het water in te gaan om zo vervelende klachten te voorkomen.

Blauwalgen zijn kleine organismen die op de waterbodem van zowel zoet al zout water voorkomen. In stilstaand water ontwikkelen deze algen zich massaal zodra de temperatuur boven de twintig graden komt. Hierdoor ontstaat er een groene/blauwe laag op het water. Hoge concentraties blauwalg zorgen voor vervelende reacties bij mensen. Huidirritaties, maag en darmklachten kunnen al na ongeveer 12 uur worden waargenomen. Deze klachten gaan na ongeveer 5 dagen weer vanzelf over.

Ook voor dieren kan blauwalg nadelige gevolgen hebben. Na contact kunnen diverse symptomen verschijnen en in sommige gevallen overlijden dieren hier aan. Daarom waarschuwen we de hondenbezitters deze wateren nu te vermijden.

informatie
Wil je met deze zomerse temperaturen toch een verkoelende duik nemen? En weet je niet zeker of dat veilig is in verband met blauwalg? Download dan voor je gaat zwemmen de Zwemwater app of kijk op de website zwemwater.nl.

Download hier de Zwemwater app voor Android of voor iOS/Apple

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog