www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Zoeken naar het verdwenen kasteel Hulhuizen

24 februari 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Zoeken met grondradar naar kasteel Hulhuizen in de Klompenwaard

Zoeken met grondradar naar kasteel Hulhuizen in de Klompenwaard.

Afgelopen zaterdag ging ik op zoek naar het verdwenen kasteel Hulhuizen. Ik deed dat in natuurgebied de Klompenwaard, midden in de Gelderse Poort. Eigenlijk deed ik het zoekwerk niet, maar waren het de mannen van Euroradar, die samen met Hulhuizen 200 en Historische Kring Gente, op zoek gingen naar de resten van het kasteel.

Wie de Klompenwaard bezoekt loopt door een gebied vol historie. De wandeling start meestal bij het voormalige verdedigingswerk de Sterreschans en veel bezoekers wandelen dan naar het machtige Fort Pannerden. En vlakbij ligt ook nog eens het prachtige kasteel Doornenburg. En bovendien is de Klompenwaard van nationaal belang voor de waterverdeling van Waal en Rijn. Maar er ligt ook een verborgen historie. Tot een paar eeuwen geleden lag er namelijk nog een kasteel: kasteel Hulhuizen. Men vermoedt dat resten van dit kasteel verborgen liggen onder het zand dat de Waal hier afzette.

Kasteel Hulhuizen in 1637
Kasteel Hulhuizen in 1637

Een paar maanden geleden kreeg ik het verzoek om onderzoek te mogen doen naar de resten van kasteel Hulhuizen. Ik was direct enthousiast en ook mijn collega’s die gaan over cultuurhistorie. En dus ging ik op  23 februari op pad met de grondradarspecialisten van Euroradar en vrijwilligers van Hulhuizen 200 en Historische Kring Gente. Gewapend met oude en nieuwe kaarten trokken we het gebied in om de zoeklocatie te vinden. De grondradar stond op een slee en werd voortgetrokken door een quad en zo werd meter voor meter de ondergrond in beeld gebracht.
En vonden we wat? Dat weten we nog niet. De radargegevens worden eerst geanalyseerd en dan zal blijken of de fundamenten van het kasteel nog in de ondergrond liggen. Of zaten we toch op de verkeerde plek? Of misschien dat er gewoon niks van over is…

Kaart met daarop kasteel Hulhuizen
Kaart met daarop kasteel Hulhuizen

Lezing

Op 3 april is er in Gendt een lezing door Willem Overmars. Hij zal op deze avond vertellen over het kasteel Hulhuizen. Het kasteel wordt dan benaderd vanuit de Waal. Het zal niet gaan over de kasteelvrouwe of over de inrichting van het kasteel, maar over de langzame teloorgang van het kasteel dat verdween in de diepten van de Waal. Willem Overmars zal praten over de spontane verleggingen van de loop van de Waal. Over landerijen, kastelen en zelfs hele dorpen die werden verzwolgen. Ook de loop van de Waal in de Millingerwaard komt aan bod.
De lezing wordt gehouden op woensdag 3 april 2019 en start om 20.00 uur in de zaal van Café Concordia, Waaldijk 23 in Gendt.

Meer informatie over de zoektocht naar kasteel Hulhuizen vind je hier.

Of bekijk deze reportage van Omroep Gelderland.

reageren

geef een reactie

  • H.Idzes
    6 mei 2019 om 13:39

    Zijn er ook mogelijkheden om daar een fietsroute te doen? Wij zouden gezien de leeftijd nog wel 20km over een paar uur kunnen fietsen met een tussenpauze.

    Gaarne wat meer inlichtingen omtrent deze vraag.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog